Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vannak és lenni szeretnének

Vannak és lenni szeretnének Kultúra

Dallal, muzsikával, furulya- és citeraszóval, rövid jelenet és népi gyermekjáték bemutatásával, balladamondással, csíki és mezőségi táncokkal ünnepelte meg újraalakulásának 30. évfordulóját a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör szombaton, október 22-én.

Hirdetés
Hirdetés

„Az általuk összegyűjtögetett helyi kulturális kincseket kötötték csokorba, és nyújtják át nagy szeretettel e kivételes alkalomból, a vendégek által magukkal hozott értékekkel együtt” – ismertette a közösségi ház nagytermét zsúfolásig megtöltő érdeklődőkkel az őket elsőként köszöntő Kelemen Alpár karnagy. „Vagyunk, létezünk, és lenni szeretnénk” – tette hozzá.

Bordás Enikő, a Szentivánlaborfalvát is magába foglaló Uzon község polgármestere a dalkör történetét felidézvén rámutatott, hogy elődjét Székely István kántortanító alapította 1946-ban. Az 1956-ban elnémult vegyes kart Kelemen Árpád tanító szervezte újra az évtized végén, de néhány esztendő múlva személyes okokból ők is elhallgattak. Az 1991-ben történt harmadik, máig tartó nekirugaszkodás Ferencz János kántortanítónak köszönhető, akinek a földi létből való 1999-es távozását követően Kelemen Alpár mérnök vette át a karnagyi pálcát. Neki köszönhető, hogy az egykori életre hívója nevét viselő, immár férfidalárda tagjainak ajakáról azóta folyamatosan szárnyal a magyar dal. A repertoárjukban kuruc, 1848-as, első és második világháborús katonanóták, népdalok, egyházi és világi kórusművek szerepelnek.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a község polgármesteri tisztségét prefektusi kinevezéséig (2021) betöltő dr. Ráduly István, aki ez alkalomból elhangzott beszédében meleg szavakkal méltatta a dalkör önzetlen és áldásos tevékenységét. Az estet a házigazdák mellett a helyi kisiskolások, a Szentivánlaborfalvi Ifjúsági Egyesület (SZI@) és L`Art néptánccsoport, a szentivánlaborfalviakkal kiegészült komollói IKE, a nyárádszentimrei ifjak, a Feketeügy Zenekar fellépése, valamint Tóth Tünde tanítónő szavalata tette emlékezetessé. Az ünnepség vasárnap az unitárius templomban megtartott kórustalálkozóval folytatódott. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük