Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pártatlanul a Vigadóban

Pártatlanul a Vigadóban Kultúra

Csütörtökön a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében nyitották meg a Hargitai Szalon november 15-éig látogatható, Pártatlanul című kiállítását.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményen jelenlévő alkotókat és érdeklődőket Szegeti Abigél, a Vigadó kulturális referense üdvözölte, kiemelve, „a X. Hargitai Szalon a Pártatlanul tematika többértelműségét feszegetve keresi annak értelmezéseit.”

Botár László, a Hargita Megyei Kulturális Központ képviselője, a tárlat szervezője és egyik kiállítója rövid visszatekintőt tartott a szalon elmúlt tíz évére, megjegyezve, több mint egy évtizede járt legutóbb a Vigadó kiállítótermében, amikor a szalon előzményének számító megyei tárlatot hozták a céhes városba.

– 2013-ban úgy éreztem, eljött a megújulás ideje, és a bármiféle téma és megkötöttség nélküli megyei tárlatok helyett tematikus kiállítást szerveztem Hargitai Szalon néven A Káosz architektúrája témával. Jó pár művész beijedt, hogy erre milyen választ lehet adni, és ez a részvételen is megmutatkozott, kevesebben jelentkeztek. A következő évben Jelen–Jellem–Jelenlét, azután meg Határok-, Együttélés-, Létformák-, Gyökerek-, Perifériák-, Restart. Újraindulás témákban alkottunk évről évre. Így értünk el a tizedik kiadáshoz, melyet a Pártatlanul témában hirdettük meg – sorolta, majd Székedi Ferenc publicista, műkritikus „boncolgatásából” idézett. „A tizedik Hargitai Szalon kulcsfogalma meglehetősen furfangos. Ha úgy tetszik: csalafinta. Értelmezhető így is meg amúgy is.”

Miután hangsúlyozta, hogy a helyi alkotók mellett hazai és külföldi művészek alkotásai is gazdagítják a tárlat anyagát, megnevezte a X. Hargitai Szalon díjazottjait. „Két díjazottunk van idén: Orbán Anna Mária bukaresti textilművész és Lehel Endre Dunaharasztiban alkotó festőművész.”

Fotó: Szegeti Abigél

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük