Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ütős-gyilkos szavak

Ütős-gyilkos szavak Kultúra

Az élet fájdalmas igazságát és valóságát mutatja be az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének december 8-án közzétett online kiállítása, az Ütős-gyilkos szavak.

A Szederjesi Szidónia grafikus által készített megrázó illusztrációk a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából kívánják felhívni a figyelmet a verbális erőszak jelenségére.

– Általában nem szívesen beszélnek a nők az őket ért sérelmekről, ennek ellenére voltak, akik megtették az első lépést, és nyitottan bekapcsolódtak a programunkba – fejtette ki a projekt kapcsán Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke. – Közel száz (92) szívszorító ütős mondat érkezett felhívásunkra. Az üzenetek nagy részéből az tükröződik, hogy ezek a nők teljesen beletörődve élik a mindennapjaikat, vagy már kiléptek a bántalmazó kapcsolatból, és ezért mernek beszélni róla. Általános jelenség, hogy a bántalmazó célja elhitetni az áldozattal: olyan értéktelen, hogy egyedül úgysem állná meg a helyét a világban, hogy szégyellnivaló, és másnak úgysem kellene.

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének Facebook-oldalán tekinthetőek meg a fekete alapon piros-fehérrel megrajzolt szavak. A kiállítás üzenete, kulcsszava a láthatóság, a rejtekből, a sötétből való kilépés, a megmutatkozás. A piros szín előtérbe hozza a képeket, veszélyt jelez. Szenvedélyt, szexualitást, vágyat jelképez, ugyanakkor dühöt és haragot is sugall.

– Célunk nemcsak egy művészi tárlat létrehozása volt, hanem a valóság keserű és fájdalmas oldalának megmutatása. A rajzok megrázóak, de ugyanakkor hihetetlen eredetiséggel tükrözik azt az érzelmi hatást, amelyet ezek a kimondott, „ütős-gyilkos” szavak okoznak, maradandó sebet hagyva a nők lelkében. Reméljük, hogy sikerül szembesíteni a verbális agresszorokat bántalmazásuk súlyosságával, és bízunk benne, hogy ráébresztjük a gyilkos szavak elszenvedőit, hogy nincs ez rendben – fogalmazott Ájgel Ágnes.

Hozzátette: meggyőződése, hogy a rendhagyó kiállítás még inkább segít felhívni a figyelmet a jelenségre, és tudatosítani, ez nem az élet természetes velejárója. Van kiút a bántalmazott kapcsolatból. A verbális és fizikai agresszió egyaránt közösségi ügy, nem magánügy. Ha valaki bajban van, bátran és bizalommal hívja a zöld számot (0800.500.333), tegye meg az első lépést.

Az Ütős-gyilkos szavak címet viselő online kiállítás a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából készült. Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete tervezi egy fizikai tárlat elkészítését is tavasszal, amennyiben a járványhelyzet engedi. Ezt a kiállítást pedig szeretnék szakmai programok, előadások kíséretében elvinni Háromszék több településére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük