Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Utcazene- és gasztrokínálat a Szent György Napokon

Utcazene- és gasztrokínálat a Szent György Napokon Kovászna megye

A harmincadik Szent György Napok összesített programja negyven helyszínen több mint 170 programpontot tartalmaz, joggal remélhető, hogy mindenki talál magának tetsző kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget – hangzott el szerdán a Tein Teaházban, ahol Martinka János, Igyártó Réka és Erdély András ismertette a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál fellépőit és a gasztronómiai kínálatot, valamint a vasárnap kezdődő városnapok utolsó részleteit.

Martinka János, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál (SUF) szervezője emlékeztetett: az addig önálló rendezvény 2016-ban integrálódott a Szent György Napokba, és ebből mindkét fél nyert. „Egyrészt a minőségi utcazene hangulatteremtő elem minden valamire való vásárban, másrészt a zenészeknek is élmény egy zsibongó tömegben muzsikálni” – vélekedett a népszerű Selfish Murphy zenekar alapítója.

Az idei kiadáson összesen kilenc együttes és artistacsapat szórakoztatja a vásári közönséget – tette hozzá Martinka, aki igen „magasról” indította a felsorolást: a miskolci Gulliver Gang Magyarország egyetlen gólyalábas zenekara. „Produkciójuk a szemnek látvány, de a fülnek sem halovány. A szórakoztató utcazenei kavalkád során a közönséget is bevonják a közös éneklésbe. A jazztól a népszerű popslágerekig terjedő repertoárjukat látványos mutatványokkal teszik még lenyűgözőbbé, így a nagyérdemű tűznyelésen, zsonglőr-műsorszámon és óriásbábos huncutságokon csodálkozhat. Gyereket és felnőttet egyaránt megszólít az interaktív koncert, amellyel a banda 2022-ben Egerben kiérdemelte a Legeredetibb Utcazenei Performansz elismerést” – magyarázta Martinka János.

Az ugyancsak anyaországi CandyMen Duo igazi nagyzenekaros koncertélményt, fantasztikus hangulatot képes teremteni. A palettáján rockabilly, rock, pop, country, blues, illetve humor, zakatoló ritmus, erő, dinamika és izgalmas hangszeres szólók, show-szerű előadásmód, cirkuszi akrobatákat idéző színpadi mozgás szerepel – ilyen „egyszerű” a zenészpáros sikerreceptje.

Képalá: Martinka János és Igyártó Réka a sajtótájékoztatón (fotó: Kristó-Gothárd Hunor)

Két honi fellépő a SUF-on

Ugyancsak kétszemélyes élőzenei produkciót ígér Süle Zsolt magyarországi billentyűs, énekes és Egyed Brigitta pantomimművész, amelyben saját szerzemények mellett Presser-, /Dés László-, LGT- és Magna Cum Laude-slágerek is felcsendülnek. Süle Zsolt egyébként Európa Kulturális Fővárosa, Veszprém Gizella- díjas zenei nagykövete.

A SUF-nak idén két hazai résztvevője lesz: a csíkszeredai Jenifer Mohebbi, akinek természetközeli indie folk dallamait korábban is hallhattuk már a városnapokon, valamint a sepsiszentgyörgyi népzenészekből álló, szintén közismert Spontán zenekar. És akit még ők sem tudnának jókedvre deríteni, annak ott van a Duo Vagabonds Clowns fiatal bohócpáros Magyarországról, akiknek fő céljuk a „bohócgondolkodás” segítségével megvilágítani az élet derűs oldalát.

Nagy érdeklődésre tarthat számot az egri, öttagú Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület látványos produkciója is, amely 25 különböző tűzzsonglőr-eszközzel készül elkápráztatni a közönséget, és nem először gyűjt maga köré csodálókat Hlásznyik Attila (Magyarország) utcai látványfestő sem, aki spray-festő tudományát mutatja be.

 

Sör, bor, pálinka

Igyártó Réka alelnök a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó Egységek Szövetsége (SVESZ) nevében elmondta, idén is örömmel fogadták a felkérést, hogy megszervezze a városnapok gasztro részét. Mint megtudtuk, a hagyományos ételeket a korábbi helyszíneken, a Kórház utca és a Gróf Mikó Imre utca sarka között, illetve a volt Bodok szálló előtti parkolóban kínálják, míg a street-food büfékocsik a színház előtt és a Szent György téren parkolnak majd.

A Borudvar az 56-os emlékparkban (a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán) üzemel, ahol a Cricova, Takács, Fort Silvan pincészetek, valamint a Farkas, Borbrigád, Wine Dispenser borszaküzletek nedűi mellet a Szicsek pálinkafőző termékei és a Lucretia Schooner kézműves söreit is megkóstolhatjuk, de külön kocsiból prosecco is csapolnak majd.

A Szimpla udvarán egyebek mellett a Csípán pálinkát, a Gramofon és a Domeniul Bogdan pincészet borait, valamint a Zăganu és Bere Carol kézműves söreit ajánlják. Szombaton 12 órától kerül sor a Park vendéglő parkolójában a hagyományos ökörsütésre.

 

Az előadásokra jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda minden hétköznap 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. A tanulók, nyugdíjasok és a nagycsaládos kártyával rendelkezők kedvezményes jegyekre jogosultak, amelyeket a megfelelő igazoló dokumentumok bemutatásával, személyesen lehet kiváltani a jegyirodában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük