Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újra műsoron A sárkány

Újra műsoron A sárkány Kultúra

A diktatúrák működéséről, elnyomókról és elnyomottakról, érdekekről és fondorlatokról szól Jevgenyij Svarc A sárkány című darabja, melyet Vladimir Anton, a Csíki Játékszín művészeti vezetője rendezett a Tamási Áron Színházban. Az elmúlt évad végén készült előadást január 10-én és 12-én este 7 órától láthatja újra a sepsiszentgyörgyi közönség a színház nagytermében. Mindkét előadást román felirattal játsszuk.

A sárkány című darab főhőse Lancelot lovag (Parti Nagy Lajos átiratában Láncz L. Ottó), akinek története nagyon hasonló a Szent Györgyéhez, de ez a mese más kontextusban íródott. Lassan négyszáz éve uralkodik a városon első és utolsó Drakon Őfőförtelmessége, amikor megjelenik a hős lovag, aki szembeszállna vele, de úgy tűnik, a városka lakói nem gyűlölik elnyomójukat, nem akarnak szabadulni tőle, megszokták sorsukat. Mi több, a városvezetők próbálják megakadályozni a lovagot abban, hogy legyőzhesse a fenevadat. Talán vidám meseként is értelmezhető ez a történet, mégis inkább keserű példázatnak tűnik a zsarnok és köpönyegforgató elöljárókról, akiket minden helyzetben csak egyéni érdekeik vezérelnek, valamint a szolgalelkű elnyomottakról, akik passzivitásukkal legitimálják a diktátorokat.

„Sokat nevettünk a bemutatón, miközben időnként összeszorult a gyomrunk, ami a legjobb előadások egyik biztos ismertetőjegye. Rendkívül izgalmas volt, ahogy szavakká formálták a valóságot, mely körülvesz bennünket, máskor pedig éppen úgy játszottak, hogy a titkok kimondatlan maradjanak, miközben súlyos kérdések dübörögtek a nézőben. Gyönyörűen épülgettek a rétegek a színészi játékban, nagyon nehezen lehetne bármilyen skatulyába is besorolni a szereplőket, még az epizódszereplőket sem. Minden megszólalás hangsúlyos, minden villanás vakítóan éles. Valójában a negatív hősök irányították az eseményeket, mégis hitelesnek tűnt, ahogy végül átbillent a mérleg nyelve a jó oldalra. Jók voltak a ritmus- és hangulatváltások, de nemcsak forma volt mindez, művészet a művészetért, hanem a valódi tartalmak, igazságok színes-zamatos körete” – olvasható a Háromszék napilap 2022. június 5-i számában az előadásról.

Az előadásokra jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. A jegyiroda nyitvatartási programja: hétfőtől csütörtökig 9–16 óra, pénteken 9–13 óra között. Előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár.

(TASZ-közlemény)

 

Fotó: Barabás Zsolt

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük