Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tóték a Vigadóban

Ma 19 órától, a Bekecs Néptáncszínház Tóték című néptáncszínházi előadásán (Örkény István azonos című tragikomédiája alapján) vehetnek részt az érdeklődők a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

Hirdetés
Hirdetés

Életünk során milliónyi áldozatot hozunk különböző dolgok miatt, a legfőbb lemondás talán mégis a közvetlen családtagjainkért történhet. Hol lehet a határa annak a kényszerű áldozathozatalnak, amit a gyerekünk jobb életéért teszünk? Meddig tartható fent ez a feszített állapot, és melyik az a pont, amin túl már nem képes az ember semmiféle lemondásra?


Örkény klasszikusa mutatja számunkra az utat e válaszok felé. Táncszínházi előadásunkban rendkívüli szerepet kap a test kifejező ereje, amely sokszor a humor, máskor a nyomor és a kín forrását jelenti. A darab szereplői a drámai szövegből jól ismert különleges karakterek testi-lelki kivetülései a térben. A szerepformálás fizikális lehetőségei, a mimika és a mozdulatok energiája meséli el ezt az örökérvényű történetet egy sajátos dramaturgiai vonalvezetéssel a néptánc és népzene nyelvén.

Az előadásban különböző népi énekek és csujogatások csendülnek fel, amelyek dramaturgiai funkciója a történet érthetőségében ragadható meg. Olyan „szövegtest” készült az adott mozgásanyaghoz, amely az archaikus népi énekeink szövegéből táplálkozva néhol tovább gördíti, máshol kommentálja, vagy – akár öniróniával tele kifigurázza az eseményeket.

Célkitűzésünk egy néptáncszínházi kísérlet létrehozása, amely egy közismert történeten alapul, a fekete humort nem mellőzi, szórakoztató, miközben kiábrándít, feltölt, de legfőképpen gondolatokat ébreszt a nézőben.

(közlemény alapján)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük