Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szezonnyitó a fürdővárosban

Szezonnyitó a fürdővárosban Kultúra

Turisztikai szezonnyitó és hagyományos termékvásár címen tartottak ünnepséget vasárnap Kovásznán. Az oda látogatók megismerhették a környék jellegzetes kulturális értékeit, helyi tehetséges fiatalokat, a fürdőváros híres borvizeit, de a sok helyi termelő portékájából is válogathattak.

Hirdetés
Hirdetés

A turisztikai szezonnyitó ünnepség reggel 9-kor kezdődött, amikor is kipakolták portékáikat a helyi termelők a művelődés ház előtti térre. 10 órakor tárlatvezetést tartottak, Gazdáné Olosz Ella kovásznai textilművész kiállítását és a Szemet Szemé(r)t Nemzetközi Képzőművészeti Tárlatot tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően elkezdődött a helyi tehetséges gyermekek bemutatkozása. A művelődési ház udvarán felállított színpadra először a Junii Covăsneni lépett fel, akik néptáncelőadással kápráztatták el a közönséget. Őket magyar népdalcsokor követte a kovásznai diákok előadásában, majd a Művészeti és Népiskola tanulóinak zongorakoncertje következett. Végül a Tanulók Klubjának tánccsoportjai mutatták meg tehetségüket. 12.30-kor virtuális városnézésre hívta a jelenlévőket Gyila Sándor geofizikus.

Mindezek mellett állandó programok is várták az arra járókat, úgymint borvízkóstoló és helyi turisztikai látványosságok, jellegzetességek, szállások bemutatása a Turisztikai Információs Iroda standjánál, valamint bármikor megtekinthető volt a Kovászna a mofetták és az 1000 borvízforrás városa című kiállítás a könyvtárban. Továbbá az óvodás és 0−4 osztályos gyermekek rajzainak, illetve a Kőrösi Csoma Sándor Líceum rajzkörének kiállítása is várta az érdeklődőket.

– A turisztikai szezonnyitó rendezvény eredetileg egy uniós pályázat volt, aztán mivel a turisták nagyon szerették, minden évben megszerveztük. Nagyon sok embert idevonz mindig. Arra igyekszünk odafigyelni, hogy a helyi kulturális értékeket, zenekarokat, énekeseket, táncosokat, gasztronómiai különlegességeket, valamint a kovásznai specialitást, a borvizeket egy csomagban, egy rendezvény keretén belül népszerűsítsük – mondta el Czilli Balázs, a művelődési ház igazgatója. Hozzátette, a kultúrotthonnak ebben annyi szerepe van, hogy biztosítja a helyszínt és a kulturális programokat, de nem működne ez összefogás, a polgármesteri hivatal és a turisztikai információs iroda segítsége nélkül.

– Ez egy közös ügy, hogy a várost ismerjék, és a turizmus ne csak egy hotelben való üldögélésről szóljon, hanem a környezet, az ásványvizek, a kulturális értékek megismeréséről. Azt látjuk egyébként, hogy sok turista az ilyen események köré szervezi nyaralását, úgyhogy mindenképp mutatkozik igény erre – hangsúlyozta.

Baricz Kinga, a Turisztikai Információs Iroda munkatársa elmondta, nagyon sok turista érdeklődött náluk az ásványvizek, a turisztikai látványosságok iránt. Mint mondta, a másik kedvenc program a hagyományos termékvásáron való vásárlás, barangolás volt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük