Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Szent István gyermekei”

„Szent István gyermekei” Kultúra

A Moldvában fekvő Pusztinát 2070-en lakják, közülük 2055-en csángók, akik mind beszélnek magyarul. A Pusztinai Szent István Gyermekei imaközösség tagjainak gyűjtöttek adományt a közelmúltban a Szombathelyi Egyházmegyében, a közösség ezért mond köszönetet.

Hirdetés
Hirdetés

A faluban él Nyisztor Tinka, a néprajztudományok doktora, aki a Magyarul imádkoznak Szent István gyermekei a templomban című imádságos szöveggyűjtemény szerkesztője.

Nyisztor Tinka 2000-ben hallotta először ezt a kifejezést Magyarországon: Csoóri Sándor nevezte ezeket a csángó embereket „Szent István gyermekeinek”. Abban az évben kaptak egy szép zászlót is, arra is „Szent István gyermekei” szöveg került fel. Az a zászló az egyesületük zászlója.

Moldvában eredetileg öt templomnak volt Szent István király a patrónusa. Ma már csak a pusztinai templom van Szent István védelme alatt. A pusztinaiak és akkori papjuk kiálltak Szent István mellett, nem cserélték le másik patrónusra. Ragaszkodnak ahhoz, hogy ők Szent István gyermekei. A pusztinai templom oltárképén ma is Szent István király látható magyar öltözetben, amint a magyar koronát Mária felé nyújtva országát a Boldogasszony oltalmába helyezi.

Sokan adakoztak a pusztinai csángó magyar közösségnek, akik számára minden segítség számít. A Pusztinai Szent István Gyermekei imaközösség tagjai most köszönetüket fejezik ki mindazok felé, akik a Szombathelyi Egyházmegye felhívására támogatták őket, melynek köszönhetően fedezni tudják legközelebbi zarándoklatuk útiköltségének egy részét. Ez azért is nagyon fontos, mert a moldvai búcsúk jó alkalmat teremtenek arra, hogy a magyarok találkozzanak egymással és együtt imádkozzanak.

Júniustól Csíksomlyóra és Kovásznára is elindítják az elsőszombati zarándoklatokat. Nagy öröm számukra, hogy más magyarok által lakott településekről is csatlakoznak a zarándoklatokhoz.

(magyarkurir.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük