Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Végre élőben megy

Végre élőben megy Kultúra

Hét fiatal erdélyi költő és hét sepsiszentgyörgyi színész találkozásának eredményeképpen született meg az Aritmia.doc című előadás, melyet május 9-én és 10-én, vasárnap és hétfő este 7 órától Kézdivásárhelyen láthatnak az érdeklődők a Vigadó Művelődési Ház színpadán.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar költészet napja alkalmából készült előadás elsősorban a fiatal nemzedéket próbálja megszólítani, ugyanis az erdélyi kortárs költészet mai életérzéseket közvetítő legújabb darabjaiból állított össze egy reprezentatív válogatást. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum művészei már több ízben dolgoztak együtt, de valójában ez az első hivatalos közös produkciója a két háromszéki színháznak, melynek rendezője Kolcsár József.

Az Aritmia.doc című előadás jellegzetessége, hogy performansz jellegű, folyamatosan változó, melyet elsősorban a Prezeng nevű sepsiszentgyörgyi improvizációs zenekar közreműködése biztosít. Ezen kívül mozgóképek által szeretnék még közelebb hozni a közönséghez az írókat, bemutatva azok közvetlen környezetét, jellegzetes mozdulataikat is az előadásban. Így lesz teljes a kép, ilyen körítésben tudnak még hitelesebben megszólalni a 21. század költészetének fontosabb motívumai.

A színészek közül mindenki alaposan beleásta magát valamelyik fiatal költő munkásságába, majd kiválasztott tőle néhány verset, amit úgy ad elő a színpadon, ahogy az illetőhöz a leginkább méltónak találja. A bemutatott költők: Serestély Zalán, André Ferenc, Kulcsár Árpád, Kali Ágnes, Ozsváth Zsuzsa, Horváth Benjámin és Láng Orsolya. Előadók: Benedek Ágnes, Korodi Janka, Pálffy Tibor, P. Magyarosi Imola, Szalma Hajnalka, Pignitzky Gellért és Vass Zsuzsanna. A Prezeng zenekar tagjai: Bocsárdi Magor, Kónya-Ütő Bence, Fekete Zsolt. A videóanyagok operatőre és vágója Dobondi A. Lehel.

A jelenkori erdélyi költészet tehát a kortárs színház nyelvén szólal meg egy olyan produkcióban, mely tartalmilag és formailag egyaránt frissnek, rendhagyónak számít, de amint a címe is sugallja, a teljesség igénye nélkül készült, csupán egyetlen fájl az utóbbi időben Erdélyben született „hasonló kiterjesztésű írott dokumentumok” közül.

A produkciót közönség előtti élő előadásra tervezték, de a járványügyi helyzet miatt a bemutató csupán felvételről volt látható a magyar költészet napján. Most végre élőben is megtekinthető az Aritmia.doc két alkalommal, de aki lemarad ezekről az előadásokról, a Tamási Áron Színház Vimeo videómegosztó platformján továbbra is megnézheti a produkciót. A linket a színház honlapjának előadások menüpontja alatt és a színház Facebook-oldalán találhatják meg az érdeklődők.

(TÁSZ-közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük