Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szárnyvonalon utazva

Szárnyvonalon utazva Kultúra

Fekete Vince költő-szerkesztő új, a Magvető Kiadónál megjelent, Szárnyvonal című kötetét mutatják be Kézdivásárhelyen, a Vigadó dísztermében december 13-án, csütörtökön 18 órától, majd pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében.

A szerzővel Kézdin lapunk vezető szerkesztője, Dimény H. Árpád költő, Sepsiszentgyörgyön pedig Bogdán László költő, író és Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget. Mindkét helyszínen közreműködik Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színművésze.

Hirdetés
Hirdetés

„Fekete Vince új verseskötete, a Szárnyvonal több vágányon is fut. Fekete egyfelől a kizökkent idő természetével foglalkozik. A kizökkent idő egyfajta más-idő, ünnep, az időn kívüli idő eksztázisa. A lopott és talált idő természetét egy szerelem viszontagságain keresztül érzékelteti. A könyv másik tétje: miképpen lehet érvényesen egy olyan klasszikus zsánerhez fordulni, mint a természeti líra – anakronizmusok nélkül” – olvasható a könyv ajánlójában.

A tájleírás azonban soha nem pusztán tájleírás Fekete költészetében, hanem mindig valami más is, a költő utaztat, beviszi olvasóját a háromszéki „Bermuda ötszögbe” – Kézdivásárhely, Katrosa, a Szent-Anna-tó, a Kászonok, a Bálványos –, és ezen belül is az ő Védett vidékére. „Személyesség nélkül nincsen semmi ezekben a versekben. A tájjal való viszony pedig nem erkölcsi viszony, mint ahogyan korábban a költészetben a szülőföld szereteteként, európaiságként megjelent. Az én viszonyom a tájjal, természettel érzelmi viszony. Benne élek a tájban, a tájjal szimbiózisban” – vallja a szerző.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük