Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A nóta szárnyain

A nóta szárnyain Kultúra

Az egykori rendtartó székely falu nótás-mókás közösségi estjeinek hangulatát varázsolta elő a feledés homályából péntek esti fellépésével a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör.

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termét megtöltő közönség a látottak és hallottak függvényében hol nevetve, hol könnyezve viszonyult a műsorhoz. Kelemen Alpár karvezető alkalomhoz illő bevezető szavai után a néptánckutatás és -oktatás terén több mint öt évtizedes múlttal rendelkező Jánosi József nyújtott ízelítőt Erdővidék tánckultúrájából. Archív filmfelvételekkel fűszerezett előadása során betekintést nyerhettünk az ottani táncrend titkaiba is.

Hirdetés
Hirdetés

A folytatásban Gálicza Karcsi bácsi örvendeztette meg a jelenlévőket egy csokor bodosi, valamint általa azzá formált népdallal és katonanótával, 77 évét meghazudtoló energiával. És időnként egy-egy könnycseppet is elmorzsolt a szemei sarkában a tudata mélyéből feltörő emlékek hatására. Az első szakasz elhangzása után pedig a dalkör tagjai is bekapcsolódtak az éneklésbe. Az immár 90. esztendejét taposó Préda Jenő, zalánpataki prímás pedig fiatalos lendülettel húzta a vonót Kelemen Alpár és falustársa, Préda Barna kíséretében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük