Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szabadtéri kiállítás Kézdivásárhely főterén

A magyar királyi (brassói) 24-es honvéd gyalogezred első világháborús történetét bemutató háromnyelvű szabadtéri kiállítás nyílik Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobor mögött pénteken 17 órától. A megnyitót követően az Incze László Céhtörténeti Múzeumban bemutatják Az ojtozi csata 1917–2017 című tanulmánykötetet.

Hirdetés
Hirdetés

Az 24-es gyalogezred állományát tekintve nemzetiségi leképeződése is volt egyben a korabeli Erdélynek, hiszen hadkiegészítési körzete Háromszékre és a Barcaságra épült. Nagyobb részét magyar állományú legénység tette ki, de jelentős volt a román és a szász ajkúak létszáma is. A vezénylési nyelv a magyar volt, de szolgálati nyelvként a tiszteknek előírták, hogy sajátítsák el a román, illetve a német nyelvtudást is. Az ezred kivette a részét az első világháború borzalmaiból, előbb Galíciában, később az olasz fronton is harcolt. A Rétyi Nyírben 1941-ben felállított, majd 2010 óta ismét álló honvédszobor szintén a brassói 24-es honvéd gyalogezredre emlékeztet.

A kiállítást eredetileg tavaly novemberben mutatták be Sepsiszentgyörgy főterén. A magyar, román és angol nyelvű, november 25-ig megtekinthető kiállítás a Székely Nemzeti Múzeum és Kovászna Megye Tanácsának közreműködésével valósult meg, Nagy József hadtörténész, Tóth-Bartos András, Nagy Zoltán, Magyarosi Sándor, Eugen Mirel, Musát Arnold, Éltes Barna és Hegyeli Attila szakmai hozzájárulásával.

17.30-tól Nagy Szabolcs levéltáros, igazgatóhelyettes, a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa bemutatja Az ojtozi csata 1917–2017 című tanulmánykötetet, előadást tart Gottfried Barna főlevéltáros, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár munkatársa. Közreműködik a Szentivánlaborfalvi Szent István Dalkör. Köszöntőt mond: Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Lukács Bence Ákos vezető konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusáról.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük