Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dienes-emlékkiállítás Kézdivásárhelyen

Dienes-emlékkiállítás Kézdivásárhelyen Kultúra

A kézdivásárhelyi Vigadóban szerda délután tartották a Visor Székelyföldi Fotófesztivál zárórendezvényét, és egyben megnyitották a Kézdivásárhelytől Hollywoodig címet viselő André de Dienes-emlékkiállítást.

Hirdetés
Hirdetés

Az érdeklődőket Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszöntötte, elmondva, hogy megtiszteltetés és öröm számára, hogy Kézdivásárhely büszkén nevezheti sajátjának a híres fényképészt.  „Sokszor elgondolom, lehetne nálunk is egy hírességek sétánya, hiszen olyan sokan voltak és vannak ma is városunkban, akik annak nevét viszik. Dienes fotóművész munkáit ma is emlegetjük, s bár születési helye sok vita tárgyát képezte, bizonyítékunk van rá, hogy Kézdivásárhely szülöttje, anyakönyvi bejegyzését ma is őrizzük a városházán” – fogalmazott.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor röviden méltatta Ikafalvi Diénes Andor György (1913–1985) rendkívüli pályafutását, arra biztatva a jelenlevőket, hogy csodálják meg azt a gyönyörű nőt, akit Diénes Andor és Norma Jeane együtt hoztak létre (Marilyn Monroe), és vigyék tovább ezt a csodálatos történetet. Elmondta, Feltorja 511. szám alatt áll még az a ház, amely tanúja volt Diénes gyerekkorának, és bejelentette, hogy annak jelenlegi lakóival már egyeztettek egy, a jövő évben elhelyezendő emléktábláról.

Jancsó Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy Kézdivásárhelyen, a Petőfi Sándor utca 16. alatt is van egy épület, amely hasonló említést érdemelne, hiszen ott szintén éveket töltött a család. (Az már csak a sors mosolya, hogy jelenleg is fotóműhely működik az ingatlanban.)

Dienes történetének budapesti éveitől kezdve Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője vette át a szót, aki Kincses Károly fotómuzeológus előadását tolmácsolta. A magyar fotótörténet megírásával foglalkozó kutató sajnos nem tudott személyesen jelen lenni, ám a fényképész pályafutásának legjobb ismerőjeként kuriózumnak számító információkat, a háromszéki közönség számára ismeretlen fotókat és értékes szakmai képelemzéseket hagyott hátra. Így tudatosította a szülőváros közönségében, hogy bár a világ elsősorban Marilyn Monroe felfedezőjeként ismeri Dienest, nem ez volt sem az egyetlen, sem a legnagyobb szakmai érdeme.

Az önmagával szemben könyörtelenül igényes és állandóan elégedetlen művész előbb sikeres divatfotósként dolgozott kora leghíresebb európai, majd amerikai lapjainak, majd új kihívásokat keresve emlékezetes sorozatokat készített a hírhedt Harlem negyed afro-amerikai, majd a hopi, navaho és apacs rezervátumok amerindián lakóiról. Megreformálta az amerikai sztár- és aktfotózást. Marilyn Monroe már ünnepelt ikonként, karrierje csúcsán és összeroppanása előtt csak Dienesnek nyílt meg őszintén, lélekben is kendőzetlenül. A fényképészet történetének folyton újító és megújuló művésze egész életében hűen őrizte a díva titkát, csak halála után feldúlt lakásából kerültek elő azok a naplójegyzetek, és az a több mint 2000 fotó, amelyből a világ megismerhette nemcsak kettejük kapcsolatát, de lelki vívódásaikat, a sztárok mögötti emberi vonásaikat is.

A kiállítás január 19-ig tekinthető meg a Vigadó Művelődési Ház dísztermében, a 2020-as év folyamán pedig a megye bármely településére elhívható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük