Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Polgárosodott városaink

Polgárosodott városaink Kultúra

Február 19-én, kedden este Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár-termében dr. Dimény Attila néprajzkutató, az Incze László Céhtörténeti Múzeum vezetője mutatta be A polgárosodás társadalmi és kulturális hatásai Kézdivásárhelyen (1750–1944) című, a Dissertationes Ethnographicae Transylvanicae sorozatban, a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság kiadásában megjelent könyvét.

A szerző elmondta, munkája a teljesség igénye nélkül zárult, hiszen egyrészt egy-egy folyamat nem zárul le adott időpontban, másrészt az említett időszakkal nem zárult le a város polgárosodása sem, tehát az elkezdett munka folytatandó, bővítésre vár mindazoktól, akik felvállalják – legyenek azok történészek, néprajzkutatók – a várostörténet egy-egy szeletének kutatását. Eme kötet emezeknek szolgál iránytűként, és jó szívvel ajánlja.

Hirdetés
Hirdetés

A közönség a könyvbemutató során felidézhette Barót történetének hasonló időszakát, és amint azt a beharangozóban is jelezték a szervezők, ténylegesen tetten érhető volt a két város közötti hasonlóság. Az est végkövetkeztetése az volt, hogy a mai nemzedék sokat tanulhatna a kutatott időszak tapasztalataiból. Arról, hogyan kellene összehangolni a különböző társadalmi rétegek mindennapjait, céljait ahhoz, hogy egy olyan egyensúlyhelyzet teremtődjön, amelyben mindenki megtalálja a helyét.

Hoffman Edit

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük