Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromórás versélmény

Háromórás versélmény Kultúra

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg idén a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a nemzetközi felolvasó-maratont, ez alkalommal a tragikusan korán, 35 évesen elhunyt Radnóti Miklósra emlékezve a kettős évforduló kapcsán: 110 éve született, 75 éve halt meg, azaz végezték ki a nácik Abda község mellett. A rendezvénybe bekapcsolódott a Bod Péter Megyei Könyvtár is, de megyénkben 1749-en olvastak kedden a Radnóti-életműből, több helyszínen.

Délután a könyvtárban Szonda Szabolcs igazgató üdvözölte az olvasóként és hallgatóságként megjelenteket. „Jó alkalom ez másképpen ránézni Radnótira. Tragikus halála kicsit korlátozza a befogadás és értelmezés lehetőségeit, pedig ő az élet minden ízét ismerni akarta” –fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés

A felolvasást a meghívott színészek, Várkonyi Eszter, Korodi Janka, Kolcsár József és Mátray László kezdték, majd folytatták a bejelentkezők. Időnként megzenésített versek bejátszásával szakították meg az olvasást, de a jelenlévőknek levetítették Bíró-Balogh Tamás Radnóti dedikációit elemző, igen érdekes kis­előadását is. 17 órától 20 óráig ezen a helyszínen 50-en osztották meg kedvenc Radnóti-versélményüket egymással, de ahogy a felolvasó-maraton koordinátora, a csíkszeredai megyei könyvtár munkatársa, Török Edit elmondta, az összesített adatok szerint Háromszéken 19 helységben olvastak aznap délután a költő műveiből (többek közt Bölönben, Nagyajtán, Középajtán, Illyefalván, Kézdikőváron, Vargyason, Zalánpatakon, Árkoson és a városokban), Szentgyörgyről összesen 800-an küldték be az elektronikus jelentkezési lapot.

Romániában 29.150-en kapcsolódtak be, a hivatalos adatok szerint világszerte összesen 33.123-an, többek között Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból és Belgiumból.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük