Felhívás!

Összefüggések és üzenetük

Összefüggések és üzenetük Kultúra

Wass Albert a kötetben is fellelhető írása (Hagyaték) részletének a felolvasásával indította Balla Ede Zsolt székelyudvarhelyi kutató, vidékfejlesztési szakember, író Szent Földünk Rajza című könyve III. kiadásának szerda esti bemutatóját a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvarban, ezzel is jelezve művének erkölcsi és eszmei üzenetét.

Amint a szerzőtől megtudhattuk, könyvében a szakrális, vagyis a szent földrajz látásmódját és megközelítését ismerteti, a szülőföldünkre és hazánkra való új nézőpont szerinti tekintés kialakításának szándékával. Benne foglaltatik a Kárpát-haza lehetséges együttműködési rendje, de bemutatásra kerülnek Székelyföld búcsújáró helyei, valamint azok az erővonalak is, amelyek összekapcsolják azokat. A szakrális földrajz alapgondolata szerint ugyanis a szent hely nem önmagában fontos, hanem egy rendszer részeként. Éppen ezért ahhoz, hogy egy tájegységet ne csak fizikai, hanem lelki és szellemi szinten is jól tudjunk működtetni, meg kell tanulnunk összefüggésekben, valamint a létezés mindhárom síkját (szellem, lélek és test) figyelembe véve gondolkodni és cselekedni.

Szokatlan látásmódot képviselő, fényképekkel szemléltetett eszmefuttatása során az előadó rámutatott jó néhány olyan tájbeli alakzatra, a közöttük lévő kapcsolatrendszerrel együtt, amelyekről nehezen feltételezhető, hogy véletlenszerűen jöttek létre. A könyvben pedig minderről részletesen is olvashatunk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások