Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orbaiszéki Forgács Fesztivál

Orbaiszéki Forgács Fesztivál Kultúra

Július 28-án újra Kovászna központjában szervezik meg az Orbaiszéki Forgács Fesztivált, mely térségi identitáserősítő rendezvényként indult útjára a tavaly. Az értékteremtő eseményen a X. Háromszéki Huszártoborzó hagyományőrzői is felvonulnak.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna Város Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a tavalyi nagysikerű esemény nyomán idén is lehetőséget kínál a helyi közösség és a turisták számára, hogy megismerjék a székely népi kultúrát, a fürdőváros értékeit, azokat a népi mestereket, akik ma is odaadással, aktívan végzik hagyományőrző tevékenységüket. Gyerő József, Kovászna város polgármestere a fesztivál kapcsán elmondta, mind a turisták, mind az orbaiszéki önkormányzati vezetők, a civil szervezetek képviselőinek, a kistérség polgárainak visszajelzései igazolták, hogy a 2018 júliusában, első alkalommal Kovásznán megszervezett Forgács Fesztivál elérte a kezdeményezők által kitűzött célokat: a rendezvény rendhagyó módon teremtett alkalmat a famegmunkálás hagyományos népi mesterségeinek bemutatására, valamint ápolni, éltetni, továbbadni a székely népi kultúra kincseit. „Az idén Pápa testvértelepülésünk és Zágon község testvértelepülése, Kocsér falu küldöttei tisztelnek meg jelenlétükkel, és kulturális műsorral örvendeztetik meg a nagyérdemű közönséget” – fogalmazott az elöljáró.

Az eseményen vasárnap reggel a város utcáin huszárok vonulnak fel, majd 10 órakor fúvószenekarok előadásával kezdődik a rendezvény, 12 órakor a székely hagyományőrzők felvonulására kerül sor, ezt követően székelykaput avatnak a Dózsa György parkban. Az Orbaiszéki Forgács Fesztivál hivatalos megnyitójára 13 órakor kerül sor a központi színpadon, amelyet huszártoborzó és néptáncegyüttesek műsora követ. Állandó programként a látványműhelyek biztosítanak lehetőséget a népi mesterségek kipróbálására, továbbá helyi termelők kínálják portékájukat, de gyerekfoglalkozások, néptánc és fúvószenekarok előadásai, koncertek is várják az érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük