Felhívás!

Ismét teljes a megyei önkormányzati testület

Ismét teljes a megyei önkormányzati testület Kovászna megye

Viszonylag kevés, tíz napirendi ponttal tartotta tegnap rendes havi ülését Kovászna Megye Tanácsa. A Tamás Sándor szabadsága miatt Henning László alelnök által levezetett ülésen a hivatalban lévő 30 tanácsosból 27-en vettek részt.

 

Az ülés első napirendi pontjában elhangzott, hogy a nemrég elhunyt Bodó Lajos helyett új tanácsost kell iktatni. Az RMDSZ-listán következő Jánó Mihály nem vállalhatta a megyei tanácsosi tisztséget, tekintettel arra, hogy ő időközben tanácsosi mandátumot nyert a megyeszékhelyi tanácsban. Így a testület a listán utána következő Opra-Beni Béla mandátumát igazolta, aki le is tette az esküt, és így a hivatalban lévő tanácsosok száma ismét 31 lett. 

A testület elfogadta a 2019-es költségvetési évre vonatkozó egyes tagsági díjak kifizetésének a jóváhagyásáról szóló határozat mellékletének kiegészítését, és a megyei érdekeltségű közintézmények 2019-es évi költségvetésének kiigazítását.

– Mivel az önkormányzatok nagyon sok művelődési házzal, iskolával és játszótérrel kapcsolatos pályázatot nyújtottak be, az ezekre a tételekre elkülönített pénzkeretet 200 ezer, 150 ezer és 10 ezer lejjel bővítettük – közölte Henning László. 

Az ülésen döntöttek a szakapparátus szervezeti felépítésének és tisztségjegyzékének a jóváhagyásáról szóló mellékletek módosításáról, és egy málnási telekkönyvben leválasztottak egy ingatlant, hogy külön lehessen kezelni.  A testület elfogadta, a teljesítménysport népszerűsítése című közérdekű sportprogram közpénzből való anyagi támogatásának szabályzatát.

– Erre azért volt szükség, mert régi törvény alapján csak néhány olyan megye, Temes, Arad, Konstanca és Kovászna dolgozott ki szabályzatot, ahol ténylegesen fontos a sport, és nem volt érkezésük hónapokig várni az alkalmazási útmutatóra. Most az új törvénynek megjelent egy sokkal megengedőbb, nagyobb lehetőségeket biztosító módszertana, ami nekünk is lehetőséget teremt, hogy kissé „szabadabban” foglalkozzunk a témával, de ehhez új szabályzatot kellett kidolgozni és elfogadni – mondta el érdeklődésünkre Ambrus József.

A tanácsos hozzátette: a tervezet július 12-éig volt közvitára bocsátva.

A tanácsosok megválasztották a sportprogram keretében benyújtott pályázati dokumentációkat elbíráló bizottságot, amelynek összetétele Orbán Miklós (RMDSZ), Fazakas András-Levente (RMDSZ) és Boricean Cosmin (Nemzeti Liberális Párt – PNL) lesz. Az óvásokat az Oltean Csongor (RMDSZ), Szőcs László (RMDSZ) és Deaconu Ion (PNL) összetételű bizottság bírálja el.

 

A különféléknél Boricean Cosmin liberális tanácsos a Mikes Kelemen Líceumban tornázó szülők nevében kérte, hogy keressenek megoldást a tornászok edzőtermének problémájára.

– Nagyszerű dolog, hogy van elsőligás labdarúgócsapatunk, hogy évek óta uraljuk a női kosárlabda mezőnyét, hogy beindult a jégkorong-utánpótlás képzése, de ez nem kellene olyan, hagyománynak örvendő sportágak eltűnéséhez vezessen, mint a szertorna – mondta a képviselő, aki szerint „hihetetlennek tűnik”, hogy ne legyen egy erre alkalmas terem a megyeszékhelyen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.