Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Néprajzos előadások Zabolán

Néprajzos előadások Zabolán Kultúra

A kolozsvári BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke idén is a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban szervezte meg a néprajz szakos hallgatók múzeumi és szakmai gyakorlatát, emellett itt zajlott vasárnap a Fiatal Néprajzkutatót 16. Szemináriuma is.

Hirdetés
Hirdetés

A kolozsvári és a magyarországi diákok, tanáraik irányításával az orbaiszéki falvak gazdálkodását, társadalmát, a közbirtokosságok szerepét, a kulturális csoportok tevékenységét, valamint a székelyföldi medveturizmus sajátosságait vizsgálták. Szakmai kirándulások keretében a háromszéki, erdővidéki és barcasági épített örökség remekeit, valamint helyi múzeumokat és tájházakat látogattak meg. A zabolai múzeumban pedig előkészítették a székely és a csángó festékesekkel kapcsolatos kiállítás megnyitását.

Dr. Pozsony Ferenctől, a zabolai múzeum vezetőjétől megtudtuk: a szeminárium keretében a hallgatók a székelyföldi fiatal néprajzkutatókkal és muzeológusokkal, valamint erdélyi és magyarországi egyetemi tanárokkal találkoztak. Vasárnap szakmai előadást tartott számukra Dimény Attila, Dimény-Haszmann Orsolya, Kinda István, Pozsony Ferenc és Szőcsné Gazda Enikő. Együtt levonták a Kotics József és Kocsis Péter Csaba által szerkesztett Cigány-magyar együttélés Zabolán című kiadvány konklúzióit. A szeminárium résztvevői a nagypataki, klézsei, somoskai és pusztinai hagyományokkal, gyűjteményekkel ismerkedtek, valamint fiatal csángó szakemberekkel találkoztak. Kotics József (képünk) a zabolai cigány-magyar együttélésről beszélt. A rendezvényeket a Communitas Alapítvány, valamint a zabolai polgármesteri hivatal és a helyi néprajzi múzeum támogatta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük