Felhívás!

Oktatás, ismeret, kultúra

Oktatás, ismeret, kultúra Kultúra

Kovászna megye hét településén zajlik a Berde Mózsa kör Oktatás – Ismeret – Kultúra című projektje, melynek célkitűzése a szellemi és kulturális örökség ápolása, oktatása és népszerűsítése gyerekek és fiatalok körében színház, kortársművészet, vizuális készségek, népi kultúra (pásztorfurulya) témakörökben.

A Turulmadár Egyesület foglalkozásain közel 150 gyerek vesz részt Sepsiszentgyörgyön, Rétyen, Kökösben, Gelencén, Nagyajtán, Középajtán és Kálnokon. A műhelyfoglalkozásokon a kisiskolások megismerkedhetnek a színházművészettel drámapedagógiai játékok kapcsán, népi hangszerekkel és népművészeti kuriózumokkal, illetve a vizuális nevelés témában a fotó és film történetével, fényképezési technikákkal, valamint a fényképezőgépet és más tartozékait ismerhetik meg alaposabban. A projekt hatására bővülnek a gyerekek kulturális ismeretei, helyi szakmai szervezetek és szakemberek/művészek jutnak el vidéki településekre, ezáltal a legfontosabb eredménynek mondható a helyi kulturális örökéségünk megismertetése, továbbadása, erősítése a gyerekek körében is.

– Célunk, a gyerekek kulturális nevelésén túl, egy olyan együttműködési hálózatot működtetni Kovászna megyében, ahol a gyerekek iskolán kívüli nevelését független civil szakmai szervezetek, szakemberek, művészek bevonásával végezzük, ezáltal biztosítva egy sokszínű fejlesztési lehetőséget mind a kedvezményezettek, mind a résztvevő partnerintézmények és szakemberek számára – mutatott rá Furus Levente, a Turulmadár Egyesület elnöke.

A járványhelyzet nagyon megnehezíti az egyesület munkáját, a megfelelő biztonsági előírásokat betartva valósulnak meg a tevékenységek, folyamatos újratervezés mellett. Minden településen védőmaszkot, kézfertőtlenítőt biztosít az egyesület a gyerekek és az oktatók számára, valamint folyamatosan egyeztetnek a járványügyi helyzetről.

A projektben résztvevő partnerszervezetek a Fabatka Egyesület, az Osonó Színházműhely és a Magma Kortárs Egyesület, illetve együttműködünk a vidéki települések iskoláival, pedagógusaival, akik helyszínt biztosítanak, és a gyerekeket szervezik be a programba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.