Felhívás!

Nemsokára kezdődik az Európai Színházi Unió fesztiválja Kolozsváron

Nemsokára kezdődik az Európai Színházi Unió fesztiválja Kolozsváron Kultúra

A november 19. és 30. között tartandó 18. UTE Festen Európa 13 országából 19 előadást nézhet meg a közönség. 

Az Európai Színházi Unió még a kelet-európai rendszerváltások előtt jött létre azzal a céllal, hogy összefogja Európa nyugati és keleti feléből a legreprezentatívabb színházakat. 1992-től 2008-ig minden évben valamelyik tagszínház rendezte meg az UTE fesztiválját, amelyen két hónap alatt valamennyi tagszínház 2-3 előadását mutatta be. Az utolsó fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház a bukaresti Bulandra színházzal közösen szervezte. Ezt követően azonban anyagi nehézségek miatt nem sikerült megtartani az eseményt.

A sorozat újraindítása sokáig kérdőjeles volt. Végül azonban csökkentett költségvetéssel, mintegy 65-70 százalékban romániai, 30-35 százalékban magyarországi forrásokból sikerült tető alá hozni a mostani kolozsvári fesztivált, amelyen az UTE 16 tagszínháza közül 14 vesz részt.

A mintegy 400 ezer eurós költségvetésű fesztiválnak nincs tematikája. Az előadásokat a tagszínházak által ajánlott produkciók közül választották ki, és a válogatás szempontjai között a költségvetés szűkössége is ott volt. Tompa Gábor szerint azonban így is jelentős európai színházi produkciókat, és nagyon különleges kísérleti előadásokat tudnak megmutatni a kolozsvári közönségnek.

Magyar nyelven a Kolozsvári Állami Magyar Színház négy előadását, és a budapesti Vígszínház egy produkcióját nézheti meg a közönség. A fesztivál részletes programja a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján böngészhető.

(kultura.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.