Felhívás!

Nincs elegendő pénz az egészségügyi programok befejezésére és a CNAS költségvetésére

Nincs elegendő pénz az egészségügyi programok befejezésére és a CNAS költségvetésére Románia

Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy nincs elegendő pénz sem az egészségügyi programokra, sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) költségvetésére.

Orban jelen volt az új egészségügyi miniszter, Victor Costache mandátumának átvételi ceremóniáján. Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: az egészségügyi miniszternek csapatával együtt fel kell mérnie, mekkora összeggel kell kiegészíteni a tárca költségvetését. Egyelőre biztos, hogy nincs elegendő pénz az év lezárására sem az egészségügyi programok, sem a CNAS büdzséjének tekintetében. “Így aztán természetesen nincs pénz a fizetésekre sem” – mondta Orban.

Az egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban kifejtette, megoldást kell találni egy pozitív költségvetés-kiigazításra. Becslése szerint körülbelül négymilliárd lejre van szüksége a szaktárcának. Válaszként Ludovic Orban megnyugtatta Costachét, hogy a költségvetés-kiigazításról már tárgyalt a pénzügyminiszterrel.

Hárommilliárd lejes hiány az országos egészségügyi alapnál

Hárommilliárd lej hiánnyal zárta az országos egészségügyi alap a harmadik negyedévet – közölte csütörtökön Raluca Turcan kormányfőhelyettes.

A Victor Costache egészségügyi miniszter mandátumátvételén jelen lévő miniszterelnök-helyettes szerint erről tudnia kell a közvéleménynek, mert csak ennek kezelése önmagában is nehéz feladat, de ehhez jönnek még azok a problémák, amelyek évek óta megoldatlanok a rendszerben.

Meglátása szerint javítani kell a kórházak menedzsmentjén, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, és bürokráciamentesíteni kell a családorvosi rendszert.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.