Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nehézségek és eredmények

Nehézségek és eredmények Kultúra

„A világjárvány szokatlan helyzetet teremtett számukra az elmúlt esztendőben, viszont volt pozitív hozadéka is, mert új ötletek és megoldások keresésére késztette őket. Ezek gyakorlatba ültetéséhez találékonyságra, lelkesedésre, türelemre és kitartásra volt szükség” – tudhattuk meg Szonda Szabolcstól, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójától év eleji beszélgetésünk alkalmából.

A legnagyobb feladatot az olvasóközönség kiszolgálása jelentette, amit a változó körülmények függvényében különböző módokon ugyan, de – egy bizonyos időszakot leszámítva – sikerült megoldani. Megtörtént, hogy ablakon keresztül szolgálták ki a könyvet igénylőket, máskor pedig az előcsarnokból nyíló kölcsönző ajtajában. A fertőzésveszély miatt életbe léptetett szigorú előírások azonban nem tették lehetővé az olvasóknak a polcokhoz jutását. Ez 30–40%-os forgalomcsökkenést vont maga után, hiszen a könyvállomány böngészésének lehetősége természetes igény, a szolgáltatásaik kulcselemei közé tartozik. De fájdalmason érintette őket a könyvbemutatók, közönségtalálkozók és más kulturális rendezvényeik, például a csernátoni Haszmann Pál Múzeummal évek óta közösen szervezett, nyári olvasó- és kézművestábor kényszerű elmaradása is.

Hirdetés
Hirdetés

A történteknek ugyanakkor pozitív hozadéka is van, mert a megszorítások következtében felszabadult időt és energiát rég dédelgetett terveik, többek között a világhálón való fokozott jelenlét megvalósítására fordíthatták. Programokat kínáló, felolvasásoknak és hasonló kezdeményezéseknek helyet biztosító, kézműves tevékenységeket bemutató, valamint visszajelzéseket lehetővé tevő közösségi tereket és kezdeményezéseket hoztak létre, és ezeket a rendes kerékvágásba történő visszatérés után is felhasználható tartalommal töltötték meg. Újdonság például, hogy az olvasók interneten a saját fiókjukba belépve megtekinthetik az eddig kölcsönzött könyvek jegyzékét, és félretetethetik vagy előjegyeztethetik az óhajtott címet. Az olvasnivaló a már évek óta létező internetes katalógusból választható ki, vagy a témakör és műfaj megjelölésével ajánlás is kérhető. Nem feledkeztek meg a gyermekekről sem, a népmese napján például olvasójátékkal kedveskedtek nekik, de szerveztek Könyvkaland-vetélkedőt is.

Összpontosítani tudtak a belső munkákra is, rendezték az állományt, és periodikákat digitalizáltak. Ez utóbbi alatt nem csak a szkennelés, hanem az így létrejött anyag kulcs- és tárgyszavak általi kereshetővé tétele is értendő. Elvégezték továbbá a könyvtárnak otthont nyújtó épület lábazatának rég esedékes felújítását, szigetelését, ezáltal valamennyit visszaállítva a műemlék régi patinájából is. Az intézményt fenntartó Kovászna Megye Tanácsa dicséretére válik, hogy a járvány ellenére megközelítőleg négyezer körüli kötettel gazdagodott a könyvtár szellemi kincsestára, és a gyermekrészlegen korszerűre cserélhették a már elavult polcokat.

Végezetül az intézményvezető megköszönte az őket áldatlan körülmények között is felkeresők, valamint a munkatársai kitartását, és a veszélyérzet miatt elmaradókat visszatérésre biztatta ennek megszűntével.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük