Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Műhelymunkák Csernátonban

Műhelymunkák Csernátonban Kultúra

Immáron XV. kiadásához érkezett a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által évente megszervezésre kerülő, a Communitas Alapítvány által is támogatott Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka.

Hirdetés
Hirdetés

Idén – eleget téve a törvény által előírt szigorításoknak – két részre kényszerült szakadni az évek során jól összekovácsolódott csapat, így Csernáton festői kis faluját a szokásos öt nap helyett tíz nappalon és éjen át zengte be népdal, néptánc és nevetés. A július 6–10., illetve 11–15. között megtartott műhelymunkákon Kovászna, Hargita és Brassó megyei pedagógusok, diákok, néptáncoktatók és zenészek vettek részt, akik az itt elsajátított ismereteket otthon, iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretén belül adják majd tovább.

A főszervező Virág Endre táncszakelőadó (Kovászna Megyei Művelődési Központ) által összeállított program a tánc és énektanulás mellett drámajátékokat is tartalmazott Prezsmer Boglárka vezetésével, hiszen a játék a zenei, a táncos és a beszélt anyanyelv elsajátításának egyik fontos eszköze. A mozgás, a ritmusos mozgás, a tánc és a játék létszükségletek, bizonyos korig szinte a gyermekek egész világát betöltik, de sajátos módon alakítják magukhoz a felnőttekét is, hiszen fő tevékenységük az állandó utánzás, átformálás. Az együtt töltött öt nap során a táncházak mellett a résztvevőknek alkalmuk adódott nemezelni és gyöngyöt fűzni is, Kolozsi Ildikó és Szász Etelka vezetésével.

A tavalyi ígéreteket betartva, 2020-ban Both József (Szegedi Népi Alkotások Házának táncszakelőadója, a Népművészet Ifjú Mestere) és Cserei-Both Zsuzsa (az Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere) szakirányítók vezetésével a mezőségi tánc- és zenevilágból kaptak ízelítőt a résztvevők. A táncoktatás és énektanulás ideje alatt Ábri Béla, Horváth Tas és Csoboth Lehel népzenészek húzták a talpalávalót. Ha minden jól megy 2021-ben, a XVI. műhelymunkán a felcsíki és gyimesi zenei- és táncvilágba kapnak betekintést majd a résztvevők.

(KMMK)

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük