Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mindenről értesítő könyvecske

Mindenről értesítő könyvecske Kultúra

A Monarchia idejében kiadott állami elemi népiskolai értesítő könyvecskék belső címoldalán az alábbi figyelmeztető megjegyzés olvasható: „E könyvecske kiállítása bélyeg- és díjmentes, de ha elvész, vagy bármely más okból másodpéldányra van szükség, a másodlat kiállításáért az igazgatónak, illetőleg a tanítónak egy korona díj fizetendő.”

Apai nagyanyám 1910-ben lett iskolaköteles, és a Jánó József tanító által december 15-én kiállított Értesítő könyvecskéje a mai napig megőrződött, s így tanúsítja, hogy tulajdonosa az állami elemi népiskola mind a hat osztályát dicséretes, kitűnő és jeles eredménnyel zárta. Emellett fontos adalék lehet ez az iskolai dokumentum a falu oktatástörténetéhez, minthogy az adott időszak osztálytanítóinak, valamint az igazgató-tanítójának kilétére is fény derül általa. Esetünkben tehát 1910 és 1916 között szerepel a kézdiszentléleki állami elemi népiskolában osztálytanítóként Jánó József, Szabó Sándor, Borbáth E. Ilona, Nagy Géza, igazgató-tanítóként pedig Szabó Sándor. Ugyancsak kiderül az Értesítő könyvecskéből a tanév szerkezete, amely hagyományosan szeptemberben kezdődött, karácsonyi és húsvéti szünetek osztották három évharmadra, és május végén vagy júniusban fejeződött be, viszont a háború idején, az 1914–15-ös tanév már április 18-án, az 1915–16-os tanév pedig április 5-én véget ért.

Hirdetés
Hirdetés

Az Értesítő könyvecske Biró Anna tanuló anyakönyvi és beoltási adatait ugyancsak tartalmazza, és bizonyítványul szolgált. A könyvecske első és hátsó kemény táblás borítójának belső oldalain Szükséges tudnivalók címmel hasznos tanácsokat foglal magában az egészséges és erkölcsös életre vonatkozóan. Kitér aztán az észszerű táplálkozás fontosságára, kiemelve, hogy „még a legszegényebb ember is táplálkozhatik jól”, végezetül pedig megszívlelendő intelmet fogalmaz meg: „Csak józan és erkölcsös élet teszi boldoggá az embert! Csak ép elméjű és munkabíró polgárok teszik boldoggá a hazát!”

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. október 1., 8:04
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Hála Istennek, és persze a figyelő szemüvegnek, hogy a környezetünkben heverő értékek közül néha különösen értékes emléktárgyakat avatottan tár elénk. Köszönet érte, áldja Isten a megalkotók emlékét, becsülés érte!