Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A pillanat kimerevítései

A pillanat kimerevítései Kultúra

Csinta Samu az előszóban így vall legújabb, Por alatt parázs címet viselő kötetének a tartalmáról: „(…) egy olyan beszélgetéssorozat lenyomata, amelynek 2015 ősze óta ad helyet a Háromszék hétvégi lapszáma. Több mint százötven interjú jelent meg ily módon, bennük háromszéki, székelyföldi, illetve a magyar – néhány kivételként a román – közélet és kultúra jeles személyiségei mesélnek életükről, munkájukról, világról alkotott nézeteikről.” A Bod Péter Megyei Könyvtárban kedden este megtartott bemutatón a szerzővel Ferencz Csaba, a Háromszék napilap munkatársa beszélgetett.

A már említett százötven interjúból ezek elkészítője harmincnyolcat kötött csokorba és préselt a Hármas Alapítvány és H-Press Kft. közös kiadásában az elmúlt esztendőben megjelent könyv keretei közé. Ily módon próbálta az elhangzottakat megmenteni, a napilapok tartalma esetén általában már rövid távon bekövetkező feledéstől.

Hirdetés
Hirdetés

A tartalomjegyzéket felütve elképedve állapíthatjuk meg, hogy az interjúalanyok milyen változatos tevékenységi területet képviselnek. Hiszen a foglalkozásokként felosztott, szám szerint öt fejezetben írók és költők, közéleti személyiségek, művészek, Isten elhivatott szolgái, valamint a nemzetükért, annak megmaradásáért és fejlődéséért különböző módon, illetve ágazatokban munkálkodók szólalnak meg. Elhivatottságuk és a honfitársaikért való tenni akarásuk azonban összeköti és egymáshoz hasonlóvá teszi őket. És a rájuk jellemző lelkiség is, ami Csinta Samu szerint az életünk egyik legfontosabb eleme, amint erről az idő előrehaladásával maga is megbizonyosodott.

A Ferencz Csaba által feltett kérdésre válaszolva, hogy miként tudott ennyi híres embert megszólítani, a szerző elárulta, hogy új­ság­írói pályafutása alatt alkalma nyílt kapcsolatba kerülni a magyar szellemi világ nagyjainak jó részével, és ő élt a lehetőséggel. A státusának köszönhetően ugyanakkor a találkozások során általában nyitottak voltak vele szemben, ami már önmagában megteremti egy őszinte beszélgetés alapjait. Az akkor, a meghatározott körülmények között kimondottak pedig oly mértékben időt állók, hogy ma sem szorulnak frissítésre, „az adott pillanat kimerevítéseivé” váltak.

Egy-egy interjú esetén a téma adott, viszont a beszélgetés óhatatlanul ide-oda kanyarog, és ezt hagyni kell, mert így olyan közérdeklődésre számító dolgok is felbukkanhatnak, amire előre nem számítottunk. Ebben az esetben azonban fel kell vállalni a hosszas beszélgetés többszöri meghallgatásának a fáradságát, hiszen lehet, hogy csak második, harmadik alkalommal cseng ki valami érdemleges a felvételből. Kiderült továbbá, hogy két esetben az alany elzárkózása, vagy talán a kérdező rossz megközelítése miatt, nem kerekedett ki interjú a társalgásból.

Végül Csinta Samu bevallotta, az elkészített interjúk a legnagyobb nyertesének saját magát tartja. Elkészítésük során ugyanis annyi okos és felkészült emberrel, valamint jó ötlettel találkozott, hogy „újságírói léte” utolsó pillanatáig táplálkozhat belőlük, de szellemileg magánemberként is gazdagodott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások