Felhívás!

Mindenki számára gyógyír

Mindenki számára gyógyír Kultúra

„Lassan kikopnak a szülő–gyermek közötti esti mesélések, felváltja a képernyőn keresztüli közvetítés. Éppen ezért érzünk egyre nagyobb szomjat a mesehallgatás élő pillanatai iránt, amikor se kép, se könyv, se báb nem furakodik a mesemondó és hallgatója közé”- lapunknak Pál Anna, a Tekergő Meseösvény Egyesület kézdivásárhelyi tagja mesélt céljaikról, munkásságukról.

– Mi az egyesület célja, miről szól pontosan?

– Egyik mozgatórugója az élőszavas, improvizatív mesemondás továbbéltetése. Habár nem kizárólag szájhagyomány útján bővítjük meserepertoárunkat, igyekszünk megragadni minden alkalmat, amikor még ma is élő, idős mesemondóktól tanulhatunk. Őket hallgatva mindig megbizonyosodunk róla, az élő szónak, az improvizatív mesemondásnak közösségformáló ereje van. Ez az, amit mi is tovább szeretnénk adni, hiszen így lehet leginkább újra és újra életet lehelni a ránk hagyott történetekbe. Részt szeretnénk venni a mesemondás-hallgatás köré szerveződő közösségek építésében, más csoportok életébe becsempészni mindazt, amiről a népmese szól. Meg szeretnénk hozni a kedvét az embereknek, hogy tőlünk függetlenül is építsék be a mindennapjaikba a népmesét, szülők meséljenek gyerekeiknek, a gyerekek pedig kíváncsisággal hallgassák szüleik-nagyszüleik történeteit.

– Miből áll egy ilyen foglalkozás?

– Foglalkozásaink sokrétűek, illetve az élőszavas és improvizált jellegükből adódóan sosem egyformák. Próbáljuk a meséket az alkalomhoz, a hangulathoz, a közösséghez illeszteni. Megannyi formában mesélünk. Óvodába főként mesejátékokkal érkezünk, iskolákba pedig mesébe zárt élményekkel, ahol az élmény- és drámapedagógiai eljárások, népi hangszereink mindig jó barátaink. A felnőttek számára mesekocsmákat szervezünk, ahol egy kellemes helyszínen mérjük korsóba a történeteket. Gyerekeknek, fiataloknak működtetünk meseíró műhelyeket. Illetve idén útjukra indultak a szakmai meseműhelyeink is, amelyeken felnőtt érdeklődőknek nyújtunk segítséget az élőszavas mesemondás gyakorlatával kapcsolatosan.

– Hol lehet önökkel találkozni?

– Nyaranta mesetáborokat szervezünk 7–12 éves gyerekek számára, illetve a Titkos tekergések táborunk a kamaszokat szólítja meg. Ugyanakkor igyekszünk eljutni különböző fesztiválokra, eseményekre is, például Tusványosra vagy a Szent György Napokra. Tavasszal a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program égisze alatt tekereghettünk szórvány-magyar vidékeken. Az ősz kezdetével újra folytatjuk a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózatával útnak indított Tekergő mesedélutánok programsorozatunkat. A közösségi médiában két oldalon talál meg minket az érdeklődő: Tekergő Meseösvény Itthon és Otthon.

– Hogyan fogadta a hallgatóság az egyesület kezdeményezéseit?

– Az animációs filmek világában azt hinné az ember, merész gondolat modern technológia nélkül megpróbálni lekötni a gyerek figyelmét, akár órákon keresztül. Néhány egymásra figyelő szempár, a mesemondó lelkesedése, elhivatottsága szükséges ahhoz, hogy felkeltsük a kíváncsiságot a népmesék iránt. A gyerekeket hamarabb elérjük, a felnőttek elsőre ódzkodnak a meséktől, de a kötetlenebb, könnyebb helyzetek megteremtésével talán idővel őket is sikerül visszaédesgetni a népmesékhez.

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.