Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mesemondás mesterfokon

Mesemondás mesterfokon Kultúra

Hogyan lett a régészből bárd? Mit jelent az, hogy valaki nemzetközi mesemondó és miért jó óvodásoknak és kamaszoknak (is) mesélni, továbbá miért fontos számunkra a mese? Többek között ezekről beszélgettünk Zalka Csenge Virág, nemzetközi mesemondóval.

Hirdetés
Hirdetés

Régészből mesemondó. Honnan jött ez a nagy váltás?

– Igen, van nekem egy régész diplomám, és nagyon szerettem régésznek tanulni, de menetközben felfedeztem, hogy miként lehet valaki hivatásos mesemondó. Én igazából a régészetre is a történetek és a történelem miatt mentem, úgyhogy amikor megtudtam, hogy hivatásos mesemondó is lehet valaki, akkor éreztem, hogy én ezt szeretném csinálni. Végül, persze lediplomáztam, de nem dolgoztam régészként.

Több ízben is nyertél ösztöndíjakat melyek segítségével különböző amerikai egyetemeken képezhetted mesemondói tudásodat. Ott milyen a mesemondás, miben különbözik az ittenitől?

– Amerikába jártam egyetemre és ott kaptam mesterképzés oklevelet mesemondásból. A különbség annyi, hogy náluk előrébb jár a mesemondásnak reneszánsza, tehát évtizedek óta szerveznek konferenciákat, fesztiválokat, van mesemondóképzésük az egyetemen. Ők szervezésben járnak jóval előttünk, mert már megcsinálták ezeket a hivatásos mesemondás támogató rendezvényeket és programokat.

Mit jelent, hogy valaki nemzetközi mesemondó és nem csak „simán” mesemondó?

– Abban rejlik a különbség, hogy én, mint nemzetközi mesemondó nemcsak Magyarországon mesélek, és nemcsak magyar nyelven, hanem más országokban angolul és spanyol is. A másik megkülönböztető jegye, hogy a magyar népmesék mellett más népeknek a történeteit is népszerűsítem. Ezeket összefoglalva szoktam azt mondani, hogy nemzetközi mesemondó vagyok, de valójában én is a hagyományos mesemondás irányából érkezem.

Minden korosztálynak másképp kell mesélni. Mit és hogyan meséljünk kamaszoknak, illetve miként óvodásoknak?

– Igazából nagyon sok múlik a történet megválasztásán, eleve más meséket választok kicsiknek, mind az idősebb gyerekek számára. A kicsiknél nagyon jól működnek azok a mesék, amelyben ismétlődések vannak, illetve amelyben a gyerekek is szerepet kapnak. A kamaszok már a hosszabb és bonyolultabb történeteket igénylik, amelynek mélyebb értelmük van. Nekik már mesélek hőslegendákat, mitológiát, klasszikus, hosszú tündérmeséket, amelyeket a kamaszkor már igazán átérez és betudod fogadni.

Nevető arcok és csillogó szemek kisérték a mesétMiért fontos a mese?

– Egyrészt van egy hagyomány, amit továbbadunk. Én azt szeretem a hagyományos mesékben, hogy generációnként változik, mindenki ugyanazt a mesét hallja, de mindenki számára más üzenetet hordoz. A mesék mondandójából mindenki azt fogadja be, ami neki fontos, ami nagyon különleges és értékes élmény. A mesehallgatást kutatják, hogy sokat segít a kreativitás, szövegértés, olvasásra nevelés és ehhez hasonló területeken. Ami még különösen fontos a mesékben az az empátia. De a mese olyan, mint egy hatalmas, színes bazár, ami gyakorlatilag kimeríthetetlen.

Mit vársz el a közönségedtől itt, Kézdivásárhelyen?

– Jó legyen a hangulat, és remélem élvezni fogják a mesét. Amikor ilyen nagyszámú közönség van, akkor mindig egy kicsit nehezebb kapcsolódni. Viszont, amikor tényleg élvezik a meséket, akkor nagyon jó hangulat szokott lenni, hiszen a nézőtér egyszerre reagál, nevet, ugat, vagy épp csinál valamit, ez pedig nagyon jó légkört teremt.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük