Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mélyszegénység-társasjáték

Mélyszegénység-társasjáték Kultúra

A mélyszegénység pokoli bugyraiba tekinthettek bele mindazok, akik hétfő este Sepsiszentgyörgyön, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben részt vettek a magyarországi Mentőcsónak Egység és Gyerekesély Egyesület Szociopoly című interaktív színházi társasjátékán.

A Szociopoly egy színházi társasjáték: a közönség egyszerre játékos és egy dráma nézője. A nézők-játékosok négy csapatban foglalnak helyet egy társasjáték-tábla körül, minden csapat egy kétgyerekes szegény családot képvisel a játék során. A családokban élő felnőttek munkanélküliek.

A Fábián Gábor által megírt és rendezett mű cselekménye hátrányos régióban, egy észak-magyarországi kistelepülésen játszódik, ahol alig van valami munkalehetőség. Szereplői a nézők által megtestesített ágrólszakadt lakók, továbbá annak elitje, vagyis a polgármester, a vállalkozó és az orvos, akiket színészek alakítanak, valamint az ugyancsak színészek révén megjelenített rendőr, tanítónő, védőnő, boltos, kocsmáros és uzsorás.

A darabban négy hét eseményeit játsszák végig, illetve élik át a játék keretei között a családonként két gyereket nevelő lakók szerepébe bevont nézők, akik munkanélküli segélyből, esetleg közmunka vagy alkalmi munka béréből tengetik mindennapjaikat. A szűkös jövedelem ellenére azonban hetente be kell vásárolniuk, ki kellene fizetniük a lakásuk rezsijét, illetve az előre nem látható kiadásaikat is. Ha pedig minderre nem futja, az uzsorás segít, de nevéhez hűen csak hatalmas kamatért.

Az előadás hol az otthonokban, hol a kocsmában, iskolában vagy a polgármesteri hivatalban játszódó rövid jelenetek sorából áll, melyben a néző annak szereplőjévé válva a saját bőrén érezheti a szegénység átkos hatásait. A mesélő és játékot irányító Bass Lászlónak, valamint Fábián Gábor, Jaskó Bálint és Sipos Vera több szerepkörben nyújtott nagyszerű alakításának köszönhetően pedig mindez hitelessé is válik. Hiányoltuk viszont a helyzet kialakulásának többoldalú megközelítését és a megoldására tett javaslatokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük