Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Merész kísérletező

Fiatal kora ellenére egy meglepően érett, sokoldalú, a szülőföldbe gyökerező és szerteágazó gondolat- és érzelemvilággal rendelkező művész alkotásaival ismerkedhettek meg mindazok, akik péntek este részt vettek Berze Imre 32 éves, székelyudvarhelyi szobrász tárlatának megnyitóján.

A nagy érdeklődést kiváltó és Gábor Szabolcs szoprán szaxofonos játékával fűszerezett eseményre az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) szervezésében került sor a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A kiállítást Lőrincz Ildikó művészettörténész, Hargita Megye Hagyományőrzési Forrásközpontjának igazgatója nyitotta meg.
Berze tehetségét a székelyudvarhelyi középiskolában Bocskay Vincze, Sántha Csaba, majd Szabó János szobrászművészek pallérozták. Oklevelet a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem monumentális kerámia szakán szerzett, mesterképzőre azonban már a temesvári egyetem belsőépítészeti karán járt. Köztéri alkotásai Karácsonyfalván, Sepsiszentgyörgyön, Uzonkafürdőn, a parajdi sóbányában és Mezőszemerén találhatók. A szobrászat mellett muzeológusként is tevékenykedik.
Munkájáról a művészettörténész így vélekedett: „Az itt látható plasztikákon felfedezhető a népiességre jellemző egyszerűség, a hajdanvolt falusi ember lényegre összpontosító tömör kifejezésmódja. Ha végignézzük ezeket a műveket, megállapíthatjuk, hogy alkotójuk egy hiteles szobrászatot képviselő művész, aki fiatal kora ellenére képes volt egy minden elismerést megérdemlő, érett életmű létrehozására. Merészen kísérletezik, ám a szenzációkeresés kényszere nélkül, szerényen, de magabiztosan közvetíti az elmúlt idők és korunk értékeit.”
A tárlat április 30-ig látogatható keddtől péntekig 10–17, szombaton és vasárnap 10–14 órái

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük