Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megfogant üzenet

Megfogant üzenet Kultúra

Fájdalmasan szép, léleknemesítő és gondolatébresztő élményben volt részük a sepsiszentgyörgyi református Vártemplom új közösségi termében jótékonysági céllal bemutatott József Attila-est megtekintőinek. És a járványhelyzet létszámra vonatkozó korlátozásai tiszteletben tartása ellenére is szép számú hallgatóság viszonyulása és magatartása által bebizonyította, hogy megértette és magáévá tette költőóriásunk üzenetét: „ti jók vagytok mindannyian.”

Több szempontból is rendhagyó irodalmi előadást láthatott a nagyérdemű ebből az alkalomból, hiszen a Házasság hete programsorozat keretében került rá sor. A befolyt adományokat pedig egy súlyos betegséggel küszködő fiatal anyuka, Kovács Eszter gyógyulásának elősegítésére fordítják. Az állapota ugyanis hitből fakadó lelki erejének köszönhetően jó irányba alakul, a kórházi kezelése azonban hatalmas, a család anyagi lehetőségeit jóval meghaladó pénzösszegbe kerül.

Hirdetés
Hirdetés

– Az eseményt az érintett kérésére a világhálón is közvetítik, így ő is itt lesz velünk, és követheti, hogy éltető energiát meríthessen a látottakból. Mert a minket éppen itt hagyó Farkas Árpád szavaival élve „rá kell jönni, hogy eljön az idő, amikor a vers és minden művészet arra való lesz, hogy tisztítsa az ember érzelmi és szellemi járatait.” Ezt próbáljuk mi most itten Eszterért és önökért megvalósítani – fogalmazott a szervező kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum nevében közönséghez szóló Kolcsár József igazgató, aki igyekezete ellenére sem tudta palástolni a meghatottságát.

Dénes Előd református lelkipásztor, Dénes Dorottya tanuló, Hajdú Lóránd kántor és Kolcsár József színművész a jelenlévőkre döbbenetes hatást gyakorolt szóból és zenéből ötvözött fellépé­sé­vel. Egymás után hangzottak el és csendültek fel József Attila veretes verseinek hol örömmel telített, hol bánattal bélelt, de minden esetben örökérvényű megállapításokat hordozó sorai. Hatásukra kivirágoztak az érzelmek, megszépültek a gondolatok és a szívekbe béke költözött.

Az előadás után Dénes Előd tiszteletessel folytatott beszélgetésünk során kiderült, hogy az összeállítás ötlete neki köszönhető. A szikra kipattanását pedig a koronavírus-járvány miatt bevezetett vesztegzár időszakában istenes verseket szavaló Kolcsár József előadásának a szemerjai református gyülekezet közösségi oldalán való megtekintése váltotta ki.

Volt mire alapoznia, ugyanis 15 esztendővel korábban, még marosvásárhelyi szolgálata alatt megzenésítette a most már Sepsiszentgyörgyön is megszólaltatott verseket. Ezeket annak idején Árnyékok címmel hanglemezen is rögzítették. A kézdivásárhelyi Vígadó színpadán többszöri megjelenítésre tervezett előadássá azonban Kolcsár Józsefnek köszönhetően nemesedett az elképzelés. Válogatásuk kiindulópontját a már dalként szárnyaló költemények szolgáltatták, amelyekhez a színművész hozzáadta a maga kedvenceit.

Hangszerelésük a zenésztársakban hatásukra létrejött érzelmi töltetből sarjadt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük