Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Már nem Torjáé a rekord

Már nem Torjáé a rekord Kultúra

Felavatták a világ legnagyobb székelykapuját Sokorópátkán, egy nappal a nemzeti összetartozás napja előtt. Az ötlet Vajda Pétertől származott, aki helyi vállalkozó, és több környékbeli vállalkozóval összefogva indította el az építkezés folyamatát.

Több mint hatszáz civil adakozó és kétszáznál is több kétkezi munkás, valamint fafaragó mester vett részt a projektben, melynek csúcspontja a szombat délutáni avatóünnepség volt. „Valamit szerettünk volna alkotni. Úgy gondoltuk, hogy a székelykapu a magyarság legnagyobb jelképe, hisz bárhol is állítanak fel egyet a világban, mindenki tudja, a magyarok nevéhez fűződik. Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében” – mondta az ünnepségen Vajda Péter, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki ehhez a munkához valamilyen formában hozzátett. 

Hirdetés
Hirdetés

Az óriási székelykapu az átadás napján Sokorópátkán 2023. június 3-án.
MTI/Krizsán Csaba

Pethő Sándor szemében egyszerre jelentek meg az öröm és a szomorúság könnyei. A torjai születésű fafaragómester rendkívül boldog volt, hogy a szakmai vezetésével több kuriózumot is felvonultató világrekord alkotás készült, ugyanakkor szomorú volt, hogy véget ért a több hónapos, közös munkafolyamat. „A nagy munka után fura lesz a most következő csend…” – mondta elcsukló hangon a Győr+ Médiának. 

„Sokkal többet kapok és kapunk majd ettől a kaputól, mint, amit beletettünk” – emelte ki a Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülés vezetője. Balogh László az ötletgazda Sokorói Tájegység Egyesülés tagjaival hatalmas munkát végzett az elmúlt időszakban. A szombati ünnepségen több százan vettek részt Sokorópátka határában, ahol a világ legnagyobb székelykapuja áll mostantól.

Forrás: Győr+ Média

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. június 5., 13:39
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Jaj, még én is, még én is, még én is odaállok szalagot átvágni. Nehogy kimaradjon valaki! Hát manapság már mindenki átad, szalagot vág, asztalhoz ül elnökségi ülésre a sajtóval szembe…
    Kicsit le kellene szállni a földre, mert már úgy tűnik, hogy jelenség a felavatási és átadási flexelés.
    Olvassatok s hallgassatok Görög Ibolyát.

  • User
    Dátum: 2023. június 5., 15:23
    ÉRTÉKELÉS: 17

    Szegény Haszmann Pali bácsi, ha látná a méreteket és az arányokat, a motívumokról ne is beszélve… pont mint a szejkefurdoi giccshalmaz .. szekely értékeink megcsúfolása ez.

  • User
    Dátum: 2023. június 5., 17:51
    ÉRTÉKELÉS: 8

    „Úgy gondoltuk, hogy a székelykapu a magyarság legnagyobb jelképe, hisz bárhol is állítanak fel egyet a világban, mindenki tudja, a magyarok nevéhez fűződik.”
    Én úgy tudtam, hogy a székelység legnagyobb jelképe és a székelyek nevéhez fűződik. Ha már ezt is elvettétek akkor vigyétek a nevét is „magyar kapu”. Nekünk már mindegy ebben a büdös nagy magyar világban.

  • User
    Dátum: 2023. június 5., 19:29
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Daragus doktor egyik világrekordja – a kapu – már megdőlt, következik a világ legnagyobb kopjafája, az égig érő fokpiszkáló, azt a rekordot is meg akarja és meg is fogja dönteni Pethő Sándor. Daragusnak hamarosan már csak a rekord méretű puliszkája marad .

  • User
    Dátum: 2023. június 6., 7:42
    ÉRTÉKELÉS: 2

    mi haszna lehet ? végül is jó reklám a falunak. bent lesz a guinnessben ? még mindig jobb , mintha keresztet állítanának . ha arra járok megnézem 😀

  • User
    Dátum: 2023. június 6., 11:04
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A székelykapu mérete a gazda helyzetét mutatta…milyen szekér tud bemenni rajta.
    Aki nem volt tehetős az nem rázta a rongyot.A mérete nem érdekes ,a faragás a
    lényeg meg a felirat amit az utókornak üzen.

  • User
    Dátum: 2023. június 7., 9:05
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A székely kapuról nem kell semmit lemodernizálni, sőt illik ragaszkodni a régóta szokásos és kipróbált megoldásokhoz. Azoknak a nagyítása, vagy kicsinyítése komoly agymunkát is követel. Ezen keresztül bakot ugratni, vétek. ABB sem bízhatsz, hogy a távoli megrendelők ezt nem tudják.