Hirdetés
Hirdetés

„Közülük valók vagyunk”

„Közülük valók vagyunk” Kultúra

A kézdivásárhelyi Pittyes 2es és Gyufa nevet viselő humorista triót már szinte senkinek sem kell bemutatni, hiszen az elmúlt pár évben megjelent videóikkal, zeneparódiáikkal azon munkálkodtak, hogy megalapozzák hírnevüket, és elnyerjék az ízes székelyes humor kedvelőinek bizalmát. A befektetett munka megtérülni látszik, nemrég többezres nézőközönséget bírtak nevetésre. A továbbiakban Adrian Postolicat (Cseszkovszkit) és Duduly Vendelt (Gyufát avagy Gerebenes Karcsit) kérdeztük terveikről.

Hirdetés
Hirdetés

– Készítettetek egy saját közösségi oldalt is a paródiáitok ikonikus szülőfalujára, Fesszegre utaló Fesszegbukk néven. Meséljetek erről a honlapról.

A. P: A Fesszegbukk úgy született meg, hogy Gyufának egy régi cserkésztanítványa, a torjai Ilyés Barna, aki jelenleg Angliában dolgozik, felajánlotta: készít nekünk egy hivatalos honlapot, ami több lesz annál, hogy csak fotók, videók, életrajzunk, elérhetőségünk szerepeljen ott. Nem Facebook-másolatnak készült, viszont tartalmazni fog a nagytestvértől átvett megoldásokat, többek között profilokat, bejegyzéseket hozhatnak létre a felhasználók, és belső üzenetküldőt is tervezünk.

– Az elmúlt időszakban megsokasodtak a fellépéseitek. Ez minek köszönhető?

D. V: Ennek oka, hogy jelenleg Ádival együtt idehaza tartózkodunk. Én idén májusba hazaköltöztem, így eljárok fellépésekre, igaz, olykor egymagamba stand up-olok. Nemrég pedig volt egy fellépésünk Csíkszentgyörgyön, a Székely Góbé Találkozón, ahol 4–5 ezres tömeget szórakoztathattunk. Az utólagos visszajelzések szerint még akkor is jöttek érdeklődők, amikor már javában zajlott a produkciónk. Nagyszerű élménnyel gazdagodtunk, csodálatos volt a hangulat.

A. P: A közönségből sokan jöttek, gratuláltak, közvetlenek voltak, akárcsak mi. Nem célunk sztárolni magunkat, ezért is törekszünk arra, hogy a rajongók érezzék: közülük valók vagyunk. Nem szálltunk el a hírnévtől, mi ilyenek vagyunk a való életben is.

– Pontosan miből is áll egy fellépésetek? Hogyan készültök? Használtok playbacket?

A. P: Utazás alatt szoktunk próbálni, minél hosszabb az út, annál több időnk jut erre. Azonban érdemes megjegyeznünk, hogy nincs két teljesen egyforma előadásunk, mivel a fellépéseink 80 százaléka improvizáció.

D. V: Az ének-részeknél sem playback-kelünk. Valahogy kiábrándító, amikor az ember elmegy egy koncertre, ott a kedvelt előadója, az meg végigtátogatja a műsort, majd hazamegy. Jobban szeretjük élőben elénekelni a számokat, míg a zenei aláfestést negatívról biztosítjuk. Így hitelesebb az előadás, másfelől a playback meg rizikós is, hiszen voltunk olyan fellépésen, amikor négyszer vették el a villanyt. Milyen kiábrándító lett volna a közönségnek, ha hirtelen „elkezdünk énekelni”, közbe meg nem is!

– Mik a terveitek a jövőre a nézve?

A. P: Mindenképp szeretnénk, ha ez a formáció a megélhetésünket is biztosítaná. Jövőtől én is hazaköltözöm, így több lehetőségünk lesz a fellépéseken való megjelenésre, amiket sok esetben le kell mondanunk, mert hiába kaptuk a meghívásokat, külföldi munkahelyeink végett nem tudtunk ezeknek eleget tenni. Szeretnénk, ha egy nap mi lennénk azok, akik a kézdivásárhelyi Vigadóba, teltház előtt lépnek fel, és mi lennénk azok, akik a főtér nagyszínpadán is előadhatják a produkciójukat. Mivel elkészült az új arculatunk és logónk, tervbe van, hogy eme brand jegyében készült pólókat, bögréket árusítanánk, lemezeket adnánk ki a zenéinkkel. Ugyanakkor be szeretnénk törni az anyaországi „piacra” is, mert a követőtáborunk jelentős része magyarországi, tehát ott is van igény az általunk képviselt humorra.

A Pittyes 2es és Gyufa, Hengán István, Adrian Postolica és Duduly Vendel alkotta humortrió több éve ismert, azonban két éve lovagolták meg igazán az internetet, amikor vírusként kezdett terjedni a Gerebenes Karcsi-videó. Duduly Vendel sokáig Angliában dolgozott, jelenleg az egészségügyben tevékenykedik idehaza. Hengán István Németországban egy logisztikai cégnél, míg Adrian Postolica szintén Németországban, egy sörgyárban dolgozik raktárosként.

Az interjú készítése közben egy férfi jelent meg a Jazz Café udvarán, aki meglátva a két fiatalembert, rájuk kiáltott, idézve Gerebenes Karcsi egyik székelyes odaszólását („a nyavalya egyen meg!”), majd arra kérte Duduly Vendelt, hogy a telefonjába ugyanezt a mondatot ismételve szóljon a feleségének is, hadd hallja odahaza, hogy kikkel találkozott a városban. Vendel eleget tett a kérésnek, ő pedig azzal biztatta a humoristákat, hogy ne adják fel, mert szép jövő áll előttük.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 3., 8:08
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ezek a fiuk mindenhol megmutathattak magukat csak itthon, Kezdivasarhelyen nem. Nem szegyen ez egy kicsit? En ott lennek minden fellepesukon az biztos!

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 3., 10:11
  ÉRTÉKELÉS: -8

  A humor és a nevetés az emberi életünk fontos része. Az intelligencia és a humorérzék között szoros összefüggés feltételezhető. Ma sértésnek számít az, ha valakinek azt mondják, hogy nincs humorérzéke. A humor stresszoldó hatás is ismeretes és nagyon hasznos eszköz lehet a stresszforrások kezelésében. Humorforrás lehet a jó vicc is, ami rövid, nevettető, kitalált történet, gyakran párbeszédes alakban. A humor mindig bántó. Nem más, mint az agresszió egy kifinomult, szimbolikus szintre emelt, társadalmilag tolerált formája. A legtöbb ember számára ez a definíció visszataszító, ilyenkor meg szoktuk kérdezni a megbotránkozottat, hogy tud-e olyan viccet, ami nem agresszív. Nem fog tudni, mert ilyen nem létezik. Ahogyan a kedves mosoly mindig valami pozitív dolog felett érzett öröm jele, úgy a humor mindig valakinek a kontójára történik – és ez alól nincs kivétel.A humor egyik legszörnyűbb rosszindulatú következménye, hogy kitermeli a társadalmi kommunikációban az úgynevezett humorista jelenségét.. A humorista, mint jelenség, egyébként is tökéletes ellentmondás, hiszen a jó humornak spontánnak kellene lennie és reaktívnak, ezzel szemben a humorista spontánnak szeretne feltüntetni konzerv helyzeteket. Ennek a leginkább szánalmas példája az izzadtságszagú stand up comedy, ahol jól begyakorolt , spontán sztorik vannak igen rossz színészi képességgel elmondva. Sajnos ez jelen esetben is igaz.De ez jó nekünk,ez kell nekünk.Ezzel is igazoljuk,hogy milyen mélyen vagyunk.

  • User
   Dátum: 2019. szeptember 3., 13:56
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Hát igen.. Kár hogy mindenki nem ennyire művelt, intellektuális mint ön! Hofi Gézának írták a jelenetei nagyrészét, és a színművészetire sem vették fel, tehát ő sem lenne jó önnek?! Mégis, ő lett minden idők legnagyobb magyar humoristája! Ő sem tetszett mindenkinek, de addig amíg ezekről a fiúkról itt beszélünk, addig ha jót, ha rosszat de legalább csinálnak valamit és vállalják! Ellentétben azokkal a személyekkel akik itt, névtelenül, internet betyárkodnak! Voltak még profi színészek akik Erdélyben humorizáltak, de a nagy tudásukkal nem voltak hitelesek így hamar el is tűntek a felszínről, annak ellenére hogy tv-ben is le adták őket, már senki nem beszél róluk!

   • User
    Dátum: 2019. szeptember 3., 18:48
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Hofi Géza Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.Hofi Géza érettségi után sikertelenül jelentkezett a színművészeti főiskolára. Később kőbányai porcelángyári munkásként iratkozott be Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol többek között Sas József, Sztankay István voltak társai.Tehát csak elvégezte a színművészetit.Mielött írni kezd tájékozódjon.Aztán,hogy lehet egy napon emlegetni Hofit,Hofi humorát a Gyufáékéval?Ami az internetes névtelen betyárkodást illeti,azt teszem amit ön,mert ez egy véleményfal.Elmondom,leírom a véleményem,nem kell azt szeretni,elfogadni,sőt ha idegesíti elolvasni sem kell.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 3., 23:34
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Bizony nagyon sokan vagyunk az anyaországban Erdélyi származásuak is és Törzsgyökeresek is akik IMÁDJÁK ezt a három KEDVES BOLONDOT.Az eredetiségük és humoruk miatt.Szivből reméljük hogy bejön a nagy álmotok,hisz nekünk is szükségünk van rá(tok)😍