Hirdetés
Hirdetés

Falutalálkozó Olaszteleken

Falutalálkozó Olaszteleken Kovászna megye

Igazi faluünnepet ültek a hétvégén az olasztelekiek, akik nem falunapnak, hanem falutalálkozónak hívják hagyományos évi rendezvényüket, s ebben van azért némi elgondolkodtató igazság is. Itt ugyanis, más településekkel ellentétben, a faluünnepen nem az olcsó szórakozás még annál is olcsóbb módozatait keresik, hanem a helyi értékeket helyezik előtérbe, az összetartozás és a szülőföldhöz való ragaszkodás jegyében ünnepelnek, szép ruhában, méltósággal és jogos büszkeséggel.

A falutalálkozó sem véletlen elnevezés: ilyenkor hazatérnek a faluból elszármazottak, idős és fiatal együtt van, emlékeket idéznek fel közösen, örömmel. Senki nem sajátítja ki magának valamilyen cifra, kificamodott, újszerű zenei ízléssel magának ezt a rendezvényt, hanem a hagyományokat, a hagyományos magyar népdalokat, nótákat éltetik, éneklik, azokat, amelyek értékeket hordoznak, s amelyek talán az olaszteleki fiatalok számára is követhető utat mutatnak a jövendőbe.

Olaszteleken nincs szükség külön színpadra sem, mint máshol, hiszen ott van a művelődési otthoné, ahol kulturált körülmények között léphetnek fel az előadók. Akik nem meghívottak, hanem helybéliek, zömében fiatalok. Szinte nincs az a zenei műfaj ugyanis, ami Olaszteleken ne lenne képviselve általuk.

Szombaton este az olaszteleki művelődési ház színpadán, az „Olasztelek összeköt” jelmondat jegyében szervezett kulturális eseményen először a bibliaórás olaszteleki fiatalok mutattak be humoros jelenetet, Az alkohol öl címmel, melyet Tüzes-Bölöni Ferenc lelkipásztor tanított be nekik. A fiatalok könnyed játékkal adták elő a fordulatos jelenetet, többször is kiváltva a közönség tapsban kifejezett tetszését, nevetését.

Hirdetés
Hirdetés

Utánuk a Tüzes-Bölöni Csilla vezette Cygnini régizene- és táncegyüttes régi korok hangulatát keltette, majd az est a vasárnapi iskolások furulyacsoportjának előadásával folytatódott, akik Máthé Emőke tanítónő vezetésével léptek színpadra. Ezek után Bartha Imre és Fülöp Csaba táncoktatók irányítása alatt a Hajnalcsillag néptánccsoport tagjai következtek, akik fergeteges előadásukkal csak mintegy bevezették az est hátralevő részét, a táncházat, melyben már mindenkinek szabad volt a tágabb értelemben vett jókedv. A táncház előtt a hangulatot a Nagy Anikó Beáta által előadott népdalok tetőzték. Az est élményeit Tókos Csaba helybéli fiatal fotográfusnak a kiállítása is gazdagította.

Vasárnap tartották az olaszteleki 50 évesek kortárs találkozóját. Ez alkalomból ünnepi istentiszteletre került sor, melyen igét hirdetett Egyed-Kolumbán László olaszteleki származású, kilyéni lelkipásztor.

A lelkész Isten áldását kérte az ötven évet betöltő olasztelekiekre és az egész gyülekezetre, minekutána Tüzes-Bölöni Ferenc helybéli református lelkipásztor köszöntője következett, majd az istentisztelet keretében ünnepi műsort bemutató helybéliek is tisztelegtek az 50 éves falustársaik előtt. Az ötvenévesek nevében Kósa Ilona Imola szólt, felidézve a közös gyermekkor felejthetetlen élményeit is.

Külön érdekessége az olaszteleki kortárstalálkozóknak, hogy már 1999 óta közös fényképalbumot vezetnek az 50 évüket ünneplők, melybe minden esztendőben belekerül az épp aktuális találkozó csoportképe, az ünnepeltek névsora, így majd évek múltán is feleleveníthető lesz, hogy kik, mikor és hogyan ünnepelték meg 50. életévük betöltését. Az albumot minden évben továbbadják a következő generációnak, idén a most 49 évesek nevében azt Máté Imre vette át, megígérve, hogy a kortárstalálkozók ünnepi hagyományát jövőben sem szakítják meg.

Hirdetés
Hirdetés

Kint, a templomkertben is folyatódott az ünnepi esemény: az ötven éveseket pálinkával, kaláccsal kínálták, helyi kézművesek állítottak ki a szépen rendben tartott templomudvaron, a templom melletti öreg diófa árnyékában pedig „falutörténeti ösvényt” lehetett megnézni. Az ösvényen a falu történetének jellegzetes eseményei voltak megörökítve, kövekre festve.

Olasztelek ünnepéből, mely vasárnap délután a futballpályán folytatódott, idén is kivették részüket az ácsi természetjáró Bakancsos Klub tagjai, akik ajándékba egy kürtöt hoztak az olaszteleki ötvenéveseknek, és, mint minden évben, hozzájárultak idén is a falutalálkozó színesebbé tételéhez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük