Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Keresztút az alagsorban

Keresztút az alagsorban Kultúra

Szemlélet és ábrázolás szempontjából egyaránt rendhagyó kiállítás nyílt csütörtökön a Székely Nemzeti Múzeumnak átmeneti székhelyet biztosító Lábasház alagsorában kialakított Pincegalériában. Mara Kinga Villő magyarországi festőművész Tizenöt stáció című tárlatának alkotásai ugyanis az átélő szemével láttatják Jézus keresztúti kínszenvedéseit.

Hirdetés
Hirdetés

A tárlatot megnyitó Sántha Imre Géza művészettörténész felhívta a figyelmet, hogy az elsőként Sepsiszentgyörgyön bemutatott festmények a kortárs művészet mezsgyéjét szegélyezik ugyan, és a mindenkori ma emberét szeretnék megszólítani, de tartalmilag a keresztény hit forrásaiból merítenek. Újdonság továbbá, hogy a középkori 14 stáció mellett tizenötödikként a feltámadást is megjelenítik.

A megszokottól merőben eltérő ábrázolásmóddal saját bevallása szerint a művész szándéka nem Jézus isteni mivoltának hétköznapivá tétele, hanem a rászakadt lelki és fizikai fájdalom érzékeltetésének az elősegítése. Éppen ezért azt szeretné, hogy munkái végleges otthonra egy templomban leljenek. Az esemény méltó befejezéseként Dombi Rózsa ajkairól felcsendült a Csángó Aranymiatyánk. A kiállítást 2023. január 10-ig lehet megtekinteni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük