Hirdetés
Hirdetés

Erdővidék Kultúrájáért díj

Erdővidék Kultúrájáért díj Kovászna megye

Vasárnap délelőtt ünnepi istentisztelet keretében adták át Nagyajtán az Erdővidék Kultúrájáért díjat, melyet idén a nagyajtai unitárius vártemplom és az azt övező várfal felújításában közrejátszott szerepükkel, fáradozásukkal és nem utolsósorban önzetlenül és alázattal végzett áldozatos munkájukkal Fekete Levente unitárius lelkész és felesége, Judit tiszteletes asszony érdemeltek ki.

Hirdetés
Hirdetés

A díjat a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesült elnöke, Demeter László, Erdővidék Múzeumának munkatársa, Lakatos Csilla, valamint Demeter Zoltán egyesületi titkár adták át. Laudációt mondott Szabó Előd, a Magyar Unitárius Egyház háromszék–felsőfehéri egyházkörének esperese, aki kiemelte a vártemplom felújításának gondos, igényes kivitelezését, melyben, mint mondta, ott van a lelkész és a tiszteletes asszony munkája, akik álmodtak és hittek a csodában, miközben a gyülekezet szolgálatát is végezték. „A díjat ők nem sajátítják ki, hanem osztják gyermekeikkel, mindazokkal, akik bíztak bennük, támogatták őket” – mondta az esperes.

Előtte prédikációjában Szabó Előd történelmi lehetőségnek nevezte a nagyajtai templom megújulását, hasonlatosnak a zsidóknak a babiloni fogságból való hazatéréséhez. Jeremiás próféta könyvének sorait véve alapul úgy fogalmazott, nekünk is hazatérésre van szükségünk Istenhez, a most következő adventi időszak pedig kiváló alkalom arra, hogy elgondolkozzunk, és megvizsgáljuk magunkat, hogyan maradhatunk méltóak Isten országához, melytől az elmúlt harminc év alatt egyre csak távolodtunk.

Ünnepi beszédében Demeter László megemlítette, az Erdővidék Kultúrájáért díjat két évtizede hozták létre, és évről évre olyan személyeknek vagy intézményeknek adják át Erdővidéken, akik vagy amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak közösségük fejlődéséhez. „Fekete Levente és felesége pedig sokat tettek ezért a közösségért. Igenis, bárki lehet próféta a saját hazájában” – hangsúlyozta, megemlítve a nagyajtai Áldás Házának megépítését, ugyanakkor a Kriza János-emlékkiállítás létrehozását a templom szomszédságában, mely megvalósítások szintén a lelkész és felesége nevéhez fűződnek. „De ez a díj a közösségnek is szól, mely közösség szintén hozzájárult a munkához” – fogalmazott.

Bihari Edömér polgármester úgy vélte, a nagyajtaiak büszkék lehetnek arra, hogy egy ilyen örökség haszonélvezői, „de a gazdára is büszkék, aki Nagyajta legősibb épületét nemcsak megmentette, de ilyen pompássá tette” – mondta a lelkészről, akinek ajándékot is átadott. Köszöntötte a lelkészt az alkalomból Péter Géza egyházközségi jegyző is. A nagyajtai felújított vártemplomban tartott ünnepi alkalom hangulatát a középajtai Román Ábel orgonajátékát kísérő baróti Szekeres Tas énekei, valamint a Fekete Hunor vezette helybéli Csipkefa citeraegyüttes által előadott dalok is fokozták. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük