Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kalandos könyvbemutató

Manapság a vészhelyzet miatt kalanddal ér fel minden könyvbemutató, magam sem jártam másként. Mindenesetre, aki eljött nem távozott üres kézzel, a többi érdeklődőnek itt foglalnám össze, amit a Szarvascsoda és az Üzenet a Styx partjáról című két verses könyvem kereskedelmi forgalomba bocsátásához fűznék.

Hirdetés
Hirdetés

A Szarvascsodában a szórend megfordítása arra utal, hogy a honfoglalás mondája a mai világgá széledés, a mi népünket is magával sodró, indulatában nem az új honszerzés, hanem önmagunk elvesztésének veszélyét rejti magában. Én nem átallom mozgalmi lírának nevezni verseim egyik vonulatát, ugyanis elítélem a közéleti semlegességet s az elvonatkoztatást a közösségi gondoktól, az ezoterikusan elzárkózó költészet nem az én asztalom, ugyanis az emberi és kollektív egyenjogúságért tett erőfeszítésnél felemelőbb célt nem ismerek.

Szakmai ügyeimre térve, nem tartom fonák dolognak azt, hogy riportköteteim után bocsátottam közlésre verseimet, bár van, aki ezt furcsállja. Verset már huszonévesen közölni kívántam, kötetnyi készen is állt, a cenzúra és a mostoha viszonyok meggátolták azt, hogy 198o-ban ez napvilágot lásson. Mindössze arról van tehát szó, hogy első kötetem jó harminc év késéssel jelenhetett meg, amikor újra megjött versíró kedvem, s ezért a régieket is elővettem. Az időszerűségről kérdeztek, nos, úgy vélem, a versé ugyan másként nyilvánul meg, mint a publicisztikáé vagy valóságirodalomé, de mi lehet időszerűbb Európa keletén vagy bárhol a teljes értékű, szabad emberi lét vágyánál – ez minden műnem és műfaj közös gyökere, s egyben a lelkek közös nevezője, adjunk hát esélyt annak, aki ennek kíván hangot adni.

A kötetek a LibriM és a Gutenberg könyvesboltokban kaphatók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük