Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Június 3-án megdőlhet Torja világrekordja

Június 3-án megdőlhet Torja világrekordja Kultúra

Január elején adtunk hírt arról, hogy a Pannonhalmi-dombság szívében található Sokorópátkán a világ legnagyobb székelykapuját készülnek felállítani. A kezdeményezés február közepén kapott új lendületet, amikor közismert zenészek is felkarolták, jelenleg a Zabola melletti Négyháznál a szerkezet összeácsolásán dolgoznak. Úgy tűnik, az avatás június 3-ra kitűzött időpontját tartani tudják.

Február 10-én a budapesti Astoria szálló exkluzív különtermében megtartott találkozón a kapuállítás kezdeményezői közismert zenészekkel fogtak össze, akik támogatói oklevelet írtak alá. Ott volt többek között Heinczinger Mika, Nyerges Attila, Fábián Zoltán, Ézsiás Péter és Ferenczi György is. Utóbbi lapunknak kihangsúlyozta, nemcsak azért állt az ügy mellé, mert a kapuállítást levezénylő Pethő Sándor régi barátja, de fontosnak tartja a „maguk egyszerű tökéletességével lenyűgöző” székely szimbólumok megismertetését az anyaországiakkal, illetve az együvé tartozás folyamatos nyomatékosítását, ezért minden lehetséges fórumon felhívja a figyelmet a kivitelezésre váró tervre.

A támogatók tábora folyamatosan gyarapodik – középen Mező Mihály, többek között a Magna Cum Laude énekese (fotó: Tamás Olivér személyes archívuma)

Egyházi hajtóerő

Erre a figyelemfelkeltésre azért van szükség, mert a kapuállítás és a neki helyet adó park kialakítása kizárólag közösségi összefogással, adományokból, társadalmi munkával történik. Az Összetartozás terét gyümölcsfákkal és egyéb növényekkel szegélyezik, ökumenikus kápolnával, többfunkciós építményekkel és pihenőpontokkal tagolják. Az előreláthatólag 100 ezer eurónyi költséget támogatói jegyek mellett gálaesteken, aukciók keretében és egyéni felajánlásokból igyekeznek összegyűjteni.

Böjte Csaba ferences szerzetes a győri szentmisén (fotó: Tamás Olivér személyes archívuma)

Miután a program fővédnökei  Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát és Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes, március 14-én a Pannonhalmi Főapátság dísztermében is szerveztek egy jótékonysági gálaestet, 250 vendég részvételével, amikor aukció keretében értékesítették a támogatók által felajánlott művészeti alkotásokat, és az est fellépői, köztük Nagy Feró felajánlották a tiszteletdíjukat. Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntőjében a térségi és Kárpát-medencei összefogás erejét méltatta, Böjte Csaba pedig Szent Márton cselekvő példáját állította párhuzamba a kezdeményező közösség tettrekészségével. Másnap Böjte Csaba a győri székesegyházban ünnepi szentmisét mutatott be Sokoró Kapujáért. A gálaesten és a szertartáson részt vevő összesen több mint ezer ember mintegy 6 millió forint adománnyal segítette a világ legnagyobb székelykapujának létrejöttét.

Tamás Olivér is beáll dolgozni, ha kell

 

Ácsolás a Négyháznál

Jelenleg nemcsak az Összetartozás terének kialakításán dolgoznak, hanem az kapu összeácsolásán is – utóbbi a Zabola és Imecsfalva közötti, Cseh Ferenc orbaiszéki vállalkozó tulajdonát képező Négyháznál zajlik, aki a hely és a munkálatokhoz szükséges infrastruktúra, felszerelés biztosítása mellett a munkálkodó önkéntesek ebédjét is biztosítja. A kezdeményezés másik fő székelyföldi felkarolója Tamás Olivér sepsiszentgyörgyi vállalkozó, illetve az általa alapított Pro Humanity Egyesület. Ő a sokorópátkai megmozdulást egy olyan székelyföldi összefogás kovászának tekinti, amely nem merül ki csak a kapuállításban, hanem – az itteni népművészek támogatása mellett – közösségépítésre is hasznosítható.

Pethő Sándor. Nem minden kivágott fa adta ki a kapu méretét

 

A torjai születésű, három éve az anyaországi Bálványos élő, Vajda Péter, a Sokorói Tájegység Egyesülés elnöke ötletét megvalósító Pethő Sándort is a helyszínen találtuk. Mint lapunknak elmondta, a héten szeretnének végezni a kapu összeácsolásával: utána szétszedve szállítják ki Magyarországra, ahol kifaragása, illetve a felállítása következik, június 3-án avatják. Megfelelő faanyagot a csernátoni erdőkben találtak, megmunkálását gelenceiek vállalták. Néhány rönkről ekkor derült ki, hogy „nem adja ki” a tervezett méretet (egy kapuláb 50 cm széles, 36 cm vastag és 750 cm hosszú), de azért más formában feldolgozva ezeket is értékesítik.

Hirdetés
Hirdetés

Saját rekordját dönti meg!

Pethő Sándortól azt is megtudtuk, eddig mintegy harminc faragó jelentkezett. Háromszéki és csíkszéki mintákat terveznek használnak, Rába-közi motívumokat is beleszőve, amelyek Pethő szerint feltűnően hasonlítanak a háromszékiekre. A kaputükrökbe a 64 történelmi vármegye címerei kerülnek.

Pethő Sándor más „rekordos” terveket is dédelget

Azon kérdésünkre, miszerint nem okoz-e számára lelki traumát, hogy éppen a szőlőfaluja – éppen általa felállított – rekordját készül megdönteni, sietett leszögezni, hogy egyáltalán nem gyötri ilyen vívódás. „A rekordok azért vannak, hogy lehessen túlszárnyalni azokat – mondta. – De leginkább az motivált, hogy miután legalább száz, általam faragott székelykapu található Magyarországon, az első itteni, közúton átívelő felállításából nem szerettem volna kimaradni.”

Ugyanakkor azt is elárulta, hogy hamarosan a világ legmagasabb kopjafáját is felállítják Sokorópátkától nem messze. A torjaik már csak abban bízhatnak, hogy annak felavatásakor nem százötven méternél hosszabb feltűrt túrós puliszkával rukkolnak elő!

Címlapfotó: A kapu még nem áll, de festmény már készült róla!

(Tamás Olivér személyes archívuma)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 22., 7:41
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Egy újabb grandomán elképzelés, feltűnési viszketegségben szenvedőktől. A szekelykapunak megvan a bevett megszokott mérete és arányossága, motivumrendszere. Minden ettől eltérő szörnyszülött egy giccs.

  • User
   Dátum: 2023. április 23., 9:32
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Akár igaz is helytálló is lehetne a hozzászólása. Jelen esetben ennél sokkal többről van szó! Talán nem tudja az eset szomorú előtörténetét… Pethő Sándor sajnos a saját bőrén tapasztalja meg a mondást, miszerint nem lehet próféta saját országában. Pár éve ő itthon mindenét elvesztette. Hozzáteszem, hogy nem a saját hibájából kifolyólag. Sajnos nem igazán tett senki érte itthon, hogy mindaz ne történjen meg. Igazán érdemleges segítséget az Anyaországi jó ismerősök nyújtottak, így helyénvaló, hogy az itteni rekordját oda szeretné vinni. Hajrá Sanyikám. Egy rohadék vagyok a 29ből.

 • User
  Dátum: 2023. április 30., 12:43
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Mindenkinek van egy álma… de az álom az álom…a valóságban el kell dönteni ,a hagyományt ápoljuk, vagy grandomániás,torzszülöttekkel akarjuk az utókort félrevezetni…megélhetést keresni,fittyet hányni az eredetiségre…

 • User
  Dátum: 2023. május 1., 10:19
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Új fáraóknak képzelik magukat… ezek az új piramisok? Becali és társai stadionokat, csapatokat vesznekDiószeginek kisebb piramis jutott, de piramis az is. A népnek kell a kenyér meg a cirkusz.

 • User
  Dátum: 2023. május 2., 21:37
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Itt van a Supeco parkolójában a Colosseum cirkusz, kivilágított piramisa, HAT TREYLER KÖZÖTT ÁLLATSEREGLET NÉLKÜL, SZEMFÉNYVESZTÉSZ ÉS ROPOGÓ ZENE VÁRHATÓ! A műlt hét zenéje nem volt elég.