Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Héjanász – Ady. Léda. Párizs

Ady Endre költőóriás születésének 145. és szerelme, Léda születésének 150. évfordulója alkalmából a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy meghívására, a Kugler Art Szalon december 11-én, vasárnap 18 órától az Árkosi Kulturális Központban mutatja be a Héjanász – Ady. Léda. Párizs című előadását.

Hirdetés
Hirdetés

A Héjanász– Ady. Léda. Párizs című darab valójában felolvasószínház különlegességekkel „fűszerezve”. A költő életének azt a kilenc évét (1903–1912) öleli fel, amely során múzsájával, Lédával, levelek révén is kapcsolatban álltak. Ebben az időszakban skandalumokkal tarkított idillben éltek Párizsban, a Riviérán, Budapesten és Nagyváradon, és talán észre sem vették, hogy mindeközben milyen jelentős költői életmű született meg.

A történetet egy narrátor vezeti végig. Az időutazást fotó-és filmvetítés is segíti. A darab a bennfentes adomázáson túlemelkedve nem csak a magánéletre és a szenvedélyes szerelemre, hanem az életműre koncentrál, mely a kételyekből adódó rendszeres szakítások, a különélés és a távolság miatt torzzá dagadó érzelmek, az idegen kultúra hatása alatt megélt nemzeti érzések, az elszigeteltség, valamint a nő és a férfi örök harcának erővonalai között bontakozott ki.

A közönség úgy érezheti, mintha Ady és Léda vendége lenne, a vendéglátók pedig minden titkukba beavatják a publikumot: hogyan lehet elrontani mindent a halhatatlanságért cserébe.

Ady Endrét Bárnai Péter, míg Diósyné Brüll Adélt, vagyis Lédát Pokorny Lia alakítja. A narrátor Surányi András. A darabot Szederkényi Olga írta és rendezte.

Az előadást 14 éven felülieknek ajánlják! Jegyek kaphatóak elővételben a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Gábor Áron utca 14, I. emelet) naponta 9-16 óra között vagy az előadás előtt a helyszínen. (Árkosi Kulturális Központ – Olt utca 6. szám). Egy jegy ára: 20 lej. Érdeklődni a 0737.151.102-es telefonszámon lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 10., 14:54
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ady Endre…

  Néma lovasok fontsörényű mének
  vágtatnak a tájban és nincsen ének
  Ady velük jött ” új dalokkal”
  Időt próbáló panaszokkal
  Zarathusztrával Ős- Kajánnal
  Ahasvérrel a” varázsfurulyással”
  Új Időket forrongást jósolt
  és közben itta azt a jó bort
  amely sok látomását szülte
  „táltoshite” halálba űzte
  a „magyar ugaron” kimondta
  ne legyél ne maradj szolga
  szerette Lédát és a nőket
  Váradot a párizsi háztetőket
  ahova titkon „beszökött az ősz”
  ébresztve hitet és erőt
  látott fénylő „Krisztus Keresztet”
  soha ne maradj kirekesztett
  Megértette hogy Jézus eljön
  ámuldozott a” téli erdőn”
  ostorozta szánta a népet
  akiből vétetett, akit értett
  legvégül megtalálta Istent
  a Kalota partján kincseinket…