Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszék nem alkuszik!

A megyeháza a megye kulturális intézményeivel karöltve Háromszék nem alkuszik! című programsorozattal emlékezik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára.

Az eseménysor középpontjában a forradalom háromszéki vonatkozásait helyezték, hiszen 170 éve Sepsiszentgyörgyön hangzott el, hogy „Lészen ágyú!” A program indítórendezvényére ma kerül sor a megyeszékhelyen. A programsorozat védnöke: Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese.
Ma 16.30-kor rendezvényindító ágyúlövés lesz az Erzsébet parkban, az 1848–49-es szabadságharc emlékművénél a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárjainak részvételével. Ezt követően Berde Mózes egykori kormánybiztos, a háromszéki önvédelmi harcok szellemi vezetőjének szobránál és a könyvtár homlokzatán található emléktáblánál koszorúznak a konferencia résztvevői.

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében 17 órától az éves programsorozatot bemutatja és a konferenciát megnyitja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Egyed Ákos történész, akadémikus „Lészen ágyú!”– Gábor Áron fogadalmának története címmel tart előadást, majd Demeter Lajos helytörténész Háromszék önvédelmi harcairól beszél. Pénzes Loránd, a Székely Mikó Kollégium történelem szakos tanára a mikós diákok által feltérképezett háromszéki 1848-as emlékművekről tart képes bemutatót.

A konferencia záróakkordjaként a Vox Humana kamarakórus előadásában ’48-as forradalmi dalok hangzanak el. Konferál Nagy Zoltán történész. A helyszínen ’48-as tárgyi emlékekből rendeznek kiállítást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük