Felhívás!

Harmincéves a Háromszék Táncegyüttes

Harmincéves a Háromszék Táncegyüttes Kultúra

A Háromszék Táncegyüttes idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A társulat úgy döntött, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel a virtuális térben fogja megtartani ünnepi programsorozatát november 18–21. között.

Felidézik az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, közös sétára hívják a nézőket, volt és jelenlegi kollégáikat azon a hosszú táncösvényen, amit maguk mögött tudhatnak, bizakodva tekintve a jövőbe.

„Bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is lesz alkalmunk ünnepelni, mert minden egyes előadás egy ünnep számunkra – ajándék a lelkünknek és ajándék a közönségnek. Kettős feladatunk van: nemzeti közösségünk identitáserősítése, valamint művészi produkciók létrehozása, amelyben összekovácsolódnak a kortárs elemek a tradicionális értékekkel. Semmi nincs kőbe vésve, mindig nyitottak voltunk, és ha az élet úgy hozza, biztosan nyitunk ezután is újabb kihívások felé” – összegezte a Táncegyüttes művészi hitvallásának lényegét Deák Gyula Levente, a társulat igazgatója.

A négynapos ünnepi programsorozat köztéri fotókiállítással nyílik Ádám Gyula fotográfus előadás-felvételeiből, amelynek Sepsiszentgyörgy főtere ad otthont. Ádám Gyula főleg néprajzi és dokumentarista jellegű fotókat készít, többnyire a moldvai, gyimesi csángó és székelyföldi sorsokról. 2000-ben Csíkszereda város Pro Urbe díjával tüntették ki. 2008-ban fotóművészeti munkásságáért megkapta a Magyar Művészetért Díjat, ugyanebben az évben nagysikerű egyéni kiállítása nyílott az Európai Parlamentben. A Háromszék Táncegyüttes előadásain is rendkívüli pillanatokat ragadott meg, ezekből kap ízelítőt a nagyérdemű. A kiállítás megnyitója kizárólag online lesz követhető november 18-án, szerdán 16 órától.

A 30. évfordulóra egy könyv is született: Fekete Réka újságíró Táncösvényeken című összefoglaló albumban kísérli meg bevezetni az olvasót e három évtized sokszínű forgatagába, a pörgő szoknyák, villanó csizmák, sokszínű karakterek világába. A kiadványban megjelenő fotókat Ferencz Csaba szerkesztette, a felvételek Henning János, Ádám Gyula, Kátai József, Ürmösi Levente Mihály alkotásai.

A jubileum alkalmából továbbá egy rendhagyó riportfilm készült a Háromszék Táncegyüttesről, amelynek premierjét november 20-án, pénteken 20 órától tartják az együttes Facebook-oldalán. A riportfilm ugyancsak időutazás, összefonódva a jelennel, a nézők bekukkanthatnak a kulisszák mögé, részt vehetnek egy turnén, betekintést nyerhetnek a Háromszék táncosainak, háttérdolgozóinak mindennapos munkájába. A film Ürmösi Levente Mihály rendezésében készült.

A könyv- és filmbemutatónkat remek koncertekkel színesítik, november 19-én, csütörtökön 19 órától Kolozsváron élő fiatal népzenészek tartanak koncertet a virtuális térben Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból címmel. A programból nem maradhat ki a táncegyüttes zenekarának, a Heveder bandának örömmuzsikálása sem, amelyet a káprázatos Gyimesi Skanzen Panzióban rögzítettek, és a budapesti Magyarság Háza jóvoltából közvetítenek november 20-án, pénteken 18 órától.

Ünnepi rendezvényük nem feledkezik meg a legkisebb nézőkről sem, november 21-én, szombaton 11 órától nekik vetítik a Furik Rita rendezésében készült Az én mesém című gyermekelőadást. A rendezvény zárásaként szombaton 19 órától virtuális ünnepi gálaműsor keretében barangolhatnak a nézők a Háromszék táncösvényein.

Online programsorozatuk az együttes Facebook-oldalán, a www.facebook.com/haromszek címen lesz elérhető november 18-21. között.

A program:

– november 18-án, szerdán 16 órától fotókiállítás-megnyitó: Válogatás Ádám Gyula fotográfus előadás-felvételeiből;

– november 19-én, csütörtökön 19 órától Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból – Kolozsváron élő népzenészek koncertje;

– november 20-án, pénteken 18 órától Heveder zenekar: Örömmuzsika Borospatakáról; 18:20-tól könyvbemutató: Fekete Réka Táncösvényeken. Harmincéves a Háromszék Táncegyüttes; 20 órától filmbemutató: Riportfilm a jubiláló Háromszék Táncegyüttesről;

– november 21., szombaton 11 órától gyermekelőadás közvetítése: Az én mesém; 19 órától online ünnepi gálaműsor.

A jubileumi kiadvány és riportfilm létrejöttét, valamint a rendezvény megvalósítását a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap és az intézmény fenntartója, Kovászna Megye Tanácsa támogatták.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.