Gálaműsor a színházban

Pénteken 19 órától a Vigadó Művelődési Ház, míg szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház ad otthont a XIII. Erdélyi Néptánc-antológia gálaműsorának.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület 2007 óta minden évben meghirdetett pályázat alapján válogatja ki a rendezvényen fellépő együtteseket. Az egyesület célja az erdélyi néptáncegyüttesek közösségének építése, fejlődésre való ösztönzése, a bemutatott koreográfiák értékelése, valamint a szakmai segítségnyújtás. Az előző évekhez hasonlóan, idén is két kategóriában hirdettek versenyt: felnőtt, illetve gyerek együttesek jelentkezhettek.

A szombati gálán a gyermek néptánccsoportok közül a szovátai Sirülők Néptánccsoport, a nyárádszeredai Apró Bekecs néptáncegyüttes, a temesvári Eszterlánc néptánccsoport, valamint a sepsiszentgyörgyi Kincskeresők néptáncegyüttes lép fel. A felnőtt kategóriában nevezettek közül színpadon láthatjuk a sepsiszentgyörgyi Százlábú néptáncegyüttest, a kászonaltízi Sirülő néptánccsoportot, a kézdiszentléleki Perkő, a székelyudvarhelyi Serittő, a kolozsvári Ördögtérgye, valamint a zilahi Terbete néptáncegyütteseket.

A gálaest záróakkordjaként 21.30-tól a Tamási Áron Színház előcsarnokában táncházra hívják az érdeklődőket, amelynek házi­gazdája Kisgyörgy Máté lesz, zenél a Tokos Zenekar és a Folker Együttes. A belépés díjtalan.

A gálaműsor előzményeként – pénteken 16 órától – egy villámcsődülettel mutatkoznak be az együttesek Sepsiszentgyörgy központjában, amelyet Négyfaluban, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken és Kászonaltízben egy-egy fellépés követ.

Kézdivásárhelyen a Százlábú, a Terbete és Százlábacskák néptáncegyüttesek ropják a Vigadó nagyszínpadán, énekel Balázs Gergő, és zenél a Harai Banda. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.