Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gábor Áron-relikviák a múzeumban

Gábor Áron-relikviák a múzeumban Kultúra

Ma 19 órától a Székely Nemzeti Múzeumban Hagyaték címmel könyvbemutatót és vetített képes előadást tartanak. Az eseményen kerül bemutatásra az a két Gábor Áron relikvia (kengyel és tárca), melyeket ez alkalomra kölcsönzött a Balassi Intézet a kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeumtól.

Hirdetés
Hirdetés

Háromszéknek kiemelt szerepe volt a forradalomban, és ez megmutatkozik a ’48-as emlékművek és szobrászati alkotások számában is, amelyek nemcsak a magyar szabadságharc emlékezetes pillanatait örökítik meg, de a hozzá kötődő személyiségeknek is emléket állít. A megyében fellelhető legfontosabb emlékhelyeket mutatja be vetített képes előadásában Sántha Imre Géza művészettörténész.

Háromszék az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején címmel adták közre az 1848. március 22.–1851. február 21. közötti korabeli forrásokat. A Mentor Könyvek Kiadónál frissen megjelent dokumentumkötetet (bevezetővel és jegyzékekkel Demeter Lajos, Pál-Antal Sándor és Süli Attila történészek teszik közzé) a szerzők jelenlétében mutatják be. Prof. dr. Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke ajánlásában a következőképpen ír a dokumentumkötetről: „Nem legendákat terjeszt, hanem a tényekre helyezi a hangsúlyt még akkor is, ha ezek az új kutatási eredmények nem mindenben felelnek meg a régi tudá­sunk­nak. Néhol talán kevésbé romantikus az a kép, amit az itt közzétett 869 dokumentumból a háromszéki rendszerváltásról és önvédelmi harcról nyerhetünk, de a tényeket tükrözi. Márpedig egészséges nemzet nem fél a tényektől, tudván azt, hogy a legendák szépek ugyan, de ahogy homokra nem építhetünk házat, úgy a jövőnket sem építhetjük a megszépített múlt alapjára. Remélem, a dokumentumkötetnek sok lelkes olvasója és használója lesz.”

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük