Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fazekas János bárányos emlékei

Az Evenimentul zilei napilap történelmi, kulturális melléklete Fazekas Jánossal (1926-2004) készült rádióinterjúból (1997) idéz, a Rador sajtóügynökségre hivatkozva.

Hirdetés
Hirdetés

Fazekas János az udvarhelyszéki Farkaslakán született, az alapfoglalkozása újságíró (!) volt, de a diktatúra éveiben elsősorban a Román Kommunista Párt (RKP) különböző szervezeti és szerkezeti szintjein tevékenykedett, illetve ebből adódóan magas rangú államapparátusi tisztségeket is betöltött. Élelmiszeripari miniszter (1961-1965) és belkereskedelmi miniszter (1974-1980) volt, emellett öt egymást követő ciklusban Románia miniszterelnök-helyettese, egészen az 1989. december 22-i hatalomváltásig. Az Iliescu-rezsim idején Budapestre költözött, ott hunyt el. Noha némelyek – érthető okokból – előítélettel vannak „Fazekas elvtárs” politikai szerepvállalásaival szemben, Székelyföldön nagyon sokan a magyarság és általában a nép jogaiért kiálló jóhiszemű, segítőkész emberként tartják számon. A Rador által közzétett 1997-es rádióinterjú egyik apró részlete is ezt sugallja:

– Ceaușescuval nagyon sok vitám volt, mert nagyon sok butaságot csinált. Előtte, Gheorghe Gheorghiu Dej idejében másképp volt. Emlékszem, élelmiszeripari miniszter voltam, és húsvét előtt Dej megkérdezte: „János, van minden bukaresti család számára egy fél bárány?” „Van, Dej elvtárs”, válaszoltam. Ez 2500 tonna bárányhúst jelentett! Volt a románoknak bárányhús húsvétra. Ceaușescunál? Nem, ne öljenek le bárányokat, hadd gyarapodjanak súlyban, legyenek juhok, berbécsek! Én azt mondtam Ceaușescunak: „Jól van, hé, román vagy, örökké a román nemzeti hagyományokról beszélsz, de hát ezek a nemzeti hagyományok ott vannak a konyhaművészetben is, hé, az ételekben! Nem lehet elhagyni, nem lehet!” Mi megpróbáltuk megtenni a tőlünk telhetőt, ami a mi hatáskörünkhöz tartozott, de Ceausescu mindent kézben tartott, nélküle nem lehetett semmiről dönteni, mondotta visszaemlékezéseiben Fazekas János.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük