Felhívás!

Első háromszéki trófeaszemle

Első háromszéki trófeaszemle Kultúra

A sepsibükszádi vadászház udvarán rendezték meg az első háromszéki szarvasbikatrófea-szemlét október 19-én, szombaton. A Csomád-hegység lábánál, az ezer színben pompázó erdei tisztáson hét vadásztársaság 18 vadászterületéről összesen 36 trófeát bocsátottak közszemlére.

Magyarországi szakember is jelen volt az eseményen dr. Sándor Gyula, a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézete docense személyében. A kiállított trófeák mellett néhány szóban elmondta, az élő vad elbírálása nem oly egyszerű, sokszor másodpercek állnak a kísérő vagy vadász rendelkezésére. A későbbiekben a gímbika korbecsléséről, valamint a trófeabírálatról és a pontozási rendszerről tartott előadást a vadászház nagytermében. László Béla, a Kovászna Megyei Halász–Vadász Egyesület igazgatója történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, és már a jövő évi szemléről is szólt, a hagyományteremtés fontosságát hangsúlyozva. Ezek után a vadásztársaságok képviselői pár szóban kiértékelték az idei bőgési időszakot, és szemügyre vették, „megmustrálták” a trófeákat. A délután már az őzpörköltről és különböző vadásztörténetekről szólt.

Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények célja az, hogy a vadászat társadalmi elfogadottságát növeljük, a trófeaszemle jó alkalom arra, hogy a vadászat iránt érdeklődők számára bemutassuk tevékenységünket. A szemlék kiváló alkalmat teremtenek a trófeákon keresztül a vadgazdálkodás helyzetének, fejlődésének figyelemmel kísérésére. Ezen túlmenően a vadászoknak, vadgazdálkodást végzőknek is szükségük van az egymás területén esett trófeák megismerésére, bemutatására, a találkozásra, szakmai eszmecserék folytatására.

Ezúton szeretnék még egyszer köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult az esemény megszervezéséhez mind ötlettel, mind munkával, anyagi támogatással. Köszönöm a vadásztársaságok vezetőinek, hogy a rendelkezésünkre bocsátották a trófeákat, ezzel is megbízva bennünk. Reméljük, a következő trófeaszemlén még több vadásztársaság fog majd részt venni, trófeát megmutatni, és még nagyobb érdeklődés kíséri az eseményt.

Költő Attila (Sepsikőröspatak)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 4., 11:33
    ÉRTÉKELÉS: -4

    A vadaszat nem egyeb mint az ember visszafejlodese allatta ! A vadaszat egy gyilkos hajlam, melytol egyes primitiv embertarsaink ,nem tudnak szabadulni, hiszen gyilkos hajlamu genekkel szulettek !