Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy magángyűjtemény kincsei

Egy magángyűjtemény kincsei Kultúra

December közepén dr. Kovács Ádám magyarországi műgyűjtő több mint négyszáz alkotást felölelő kincsestárából nyílott, elsősorban az elmúlt száz esztendő kolozsvári festészetéről összegzést nyújtó kiállítás Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK). Az esemény rangjáról sokat elárul, hogy Magyarországról, Erdélyből és Románia más vidékeiről is szép számban voltak résztvevői. A tágan értelmezett avantgárd és szürrealizmus jegyében született mintegy 130 művet február 25-ig lehet megtekinteni.

Hirdetés
Hirdetés

A tárlat kurátora, dr. Bordás Beáta intézményvezető, művészettörténész köszöntő beszédében rámutatott, dr. Kovács Ádám gyűjteménye az elmúlt 22 év során alakult ki, és mára megkerülhetetlenné vált az erdélyi művészet kutatói számára. Nem véletlenül, hiszen amint a tárlat anyaga is jól érzékelteti, a 20. század eleji avantgárd irányzatoktól, a szürrealizmus 1960-as, 1980-as évekbeli lecsapódásán át a kortárs művekig a kolozsvári festészet termésének java fellelhető benne. Ugyanakkor a nagybányai iskola új festészeti nyelvezetet kereső tagjainak és az egyetemes művészet néhány klasszisának az alkotása is. Továbbá a 20. század eleji magyar művészet kiválóságainak, köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla vagy Tihanyi Lajos vagy a hatvanas-hetvenes évek magyarországi neoavantgárdjának meghatározó személyiségei, Tót Endre, Pauer Gyula, Szentjóby Tamás, Erdély Miklós, Hajas Tibor művei is. És mellettük számos nemzetközileg elismert román művész, TristanTzara és Marcel Iancu, Victor Brauner, M. H. Maxy vagy Arthur Segal, a kortárs kolozsváriak közül pedig Adrian Ghenie, Nicolae Maniu, Cornel Brudașcu és Șerban Savu munkája.

A földszinti kiállítótérben a második világháború előtti, a III. emeletiben a világháború utáni időszak alkotásaiban lehet gyönyörködni, és a helyszínen a tárlat katalógusa is megvásárolható. A megnyitón személyesen jelenlévő, jogi és közgazdasági végzettséggel rendelkező, informatikai céget vezető dr. Kovács Ádám hozzászólásában elégedetten nyugtázta a művek önmagukban és összességében nyújtotta vizuális élményt, ami egy kiállítótérben sokkal jobban érvényesül, mint az irodákban, amelyeknek díszét képezik.

Örül, hogy ez alkalommal az erdélyi közgyűjteményekben nem szereplő Szántó György és Pál István, vagy Varga Albert alkotásai közül is sikerült némelyiket közszemlére helyezni. Az utóbbi művei 1930 óta nem szerepeltek erdélyi tárlaton és a Temesvári Múzeum kivételével közgyűjteményben sem találhatók meg.

Dr. Kovács Ádám az EMŰK-ben január közepén tárlatvezetést tart.

Fotó: Solymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük