Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Petőfi-emlékév Háromszéken

Petőfi-emlékév Háromszéken Kultúra

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából január 1-től emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint az Incze László Céhtörténeti Múzeum.

A költőóriás hagyatéka, élete és munkássága köré szervezett emlékév által Háromszékre kiterjedő rendezvénysorozattal tisztelegnek Petőfi Sándor előtt. A programok január 1-én veszik kezdetüket, és halálának napján, július 31-én sepsiszentgyörgyi szoboravatással érnek véget. „Petőfi Háromszékre is ellátogatott. 1849. július 24-én megszállt a kézdivásárhelyi Szarvas Fogadóban, amelyet később lebontottak, ma helyén a város postahivatala áll. Július 25-én Bereckben találkozott Josef Bem tábornokkal, majd Sepsiszentgyörgy érintésével Székelykeresztúrra ment” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A háromszéki emlékév szervező bizottsága ennek szellemiségében számos programmal tiszteleg a neves költő és forradalmár előtt. A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum 2023-ban 34. alkalommal szervezi meg az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékét megidéző ünnepi képzőművészeti tárlatot. Az emlékévhez csatlakozva, a márciusi tárlat témájául Petőfi Sándor alakját választották. A kiállítás címe: Szellemét a tűz nem égeté meg. A megnyitóra március 12-én, vasárnap 12 órakor kerül sor a kézdivásárhelyi múzeum kiállítótermében.

Március 15-én Sepsiszentgyörgy központjában kinyitja kapuit a Pilvax kávéház, amelyet Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és márciusi ifjak hasonmásai népesítenek be.

Március 15-ével kezdődően a székelyföldi múzeumok vándorkiállítás által mutatják be Petőfi Sándor és az 1848-as forradalom ereklyéit, bepillantást nyújtva a reformkor hétköznapjaiba, a kifinomult tárgyi és viselkedés kultúrába, múzeumi rekonstrukciók révén.

  1. április 12. és október 6. között szintén vándorkiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában Petőfi életéről.

Május 8-19. között Petőfi-buszon utazhatnak az érdeklődők a megye különböző településein a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából. A kiállítás címét adó mottó „Átröpülök hosszában hazámon” a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.  

A Hozz egy szál virágot Petőfinek felhívással július 24-én megemlékezést tartanak a kézdivásárhelyi postahivatalnál, az egykori Szarvas fogadó helyén.

Az emlékév méltó zárásaként Petőfi szobrot avatnak július 31-én, Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. utca és Zefír utca kereszteződésénél található területen.

(KMT-sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük