Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csütörtökön kezdődnek a Csoma-napok

Csütörtökön kezdődnek a Csoma-napok Kultúra

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület harmincharmadik alkalommal rendezi meg névadója emlékére a Csoma-napokat, idén rendhagyó módon május 4–6. között. A Kovásznán és Csomakőrösön zajló eseménysorozat képzőművészeti tárlattal, tudományos ülésszakkal, kulturális műsorokkal várja a vendégeket, érdeklődőket.

A csomakőrösi Debreczi panzióban csütörtök reggel 9 órakor kezdődő tudományos konferenciát a Kőrösi Csoma Sándor – a magyar lét rejtelmei címmel rendezik. Szombat délig a Csoma- és keletkutatás, magyarságtörténet, néprajz és nyelvészet témakörökben hallgathatjuk hazai és magyarországi kutatók előadásait.

Ugyancsak csütörtök délután 6 órakor, a kovásznai Kádár László Képtárban tartják az Idő… kapu a múltba, kapu a jövőbe képzőművészeti tárlat megnyitóját, melynek során átadják a Szentimrei Judit- és a Kőrösi Csoma Sándor-díjat az arra érdemesült képzőművészeknek, továbbá bemutatják a 2022-es konferencia előadásait tartalmazó, Kőrösi Csoma Sándor – Tények és érvek a magyarságkutatásban című kötetet. Este 7 órakor Kovászna központi parkjában, a Csoma-szobornál kezdődik a fáklyás megnyitó ünnepség, melynek díszvendége Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere.

Hirdetés
Hirdetés

Péntek délben 12 órakor a Kőrösi Csoma Sándor Líceum udvarán emlékünnepségre kerül sor, este 7 órától a tanintézet diákjai előadásában Kell lennie egy őshazának címmel gálaműsorra hívják a nagyérdeműt a városi művelődési központba.

Szombaton a Csomakőrösön zajló zárónapon Ráduly István kormánymegbízott is részt vesz. A református templomban 12 órakor kezdődő megemlékező istentisztelet igehirdetője ft. dr. Kolumbán József Vilmos református püspök-helyettes. Az istentiszteletet koszorúzási emlékünnepség követi, majd a Csoma-emlékház udvarán átadják a Csoma-emlékérmet. Ezt idén Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke kapja sokévtizedes közösségépítő és közéleti munkásságáért, laudációt nt. Balogh Zoltán református esperes mond.

A rendezvény Kovászna város önkormányzatának kiemelt kulturális programját képezi, társszervezője Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Művelődési Központja, fővédnöke Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.

Címlapfotó: Idén Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke (a képen áll) kapja a Csoma-emlékérmet

Fotó: Solymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. május 3., 17:58
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Gyököket, ragokat számolt,..

    CSOMAKŐRÖS, CSOMA SÁNDOR.
    Útnak indult a Nagy Vándor.
    Őseinket, felkutatni.
    Angoloknak, szótárt adni…
    TIBET Nyelvét, rendszerezni.
    Nélkülözve, mégis tenni…
    Nyomot hagyni a világban.
    Útra indult, egymagában,
    szikár székely, CSOMA SÁNDOR,
    ENYED után, GÖTTINGÁBA,
    de nagy TIBET volt az álma…
    Pár krajcárral indult útnak.
    A szemében, fények gyúltak.
    Keresett, egy más világot,
    s megtalálta, mire vágyott…
    Kolostorok, néma csendjét.
    Szerzetesek, békés rendjét.
    Szűk cellában, egymagában,
    alkotott, a nagy magányban…
    Bár, már ismert vagy húsz Nyelvet,
    kereste, az ŐSI EGYET.
    Sápadt arca, láztól lángolt.
    Gyököket, ragokat számolt.
    Vére, meggyúlt, teste égett.
    DARDZSILING tett reá pecsétet…