Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az együvé tartozás ünnepe

Az együvé tartozás ünnepe Kultúra

Vasárnap ért véget az a tíznapos időszak (január 17–26.), amely alatt immár 20 esztendeje estéről estére egymás templomaiba zarándokolnak Sepsiszentgyörgy történelmi magyar felekezeteinek a hívei, hogy közösen merítsenek erőt Isten igéjéből, kulcsolják imára a kezüket, és tegyenek hitet a keresztény egység mellett.

Az összetartozás élményéből évről évre ízelítőt nyújtó együttlét idei jelmondatát az Apostolok Cselekedeteinek Szent Pál apostol Máltán elszenvedett hajótörésére vonatkozó részéből választották a szigetországban tevékenykedő keresztény egyházak, és így szólt: „nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk.” Így a szolgálatot teljesítő lelkipásztorok erre építették fel mondanivalójukat. Lelkiismeret-ébresztő és önvizsgálatra késztető gondolataikból nyújtunk át az alábbiakban egy csokorra valót.

Hirdetés
Hirdetés

Az együvé tartozás ünnepének nevezte a Sepsiszentgyörgyön ökumenikus imatizeddé kerekedett hetet annak kezdőestéjén, a Gyöngyvirág utcai református templomban szolgálatot végző Márkus András római katolikus címzetes esperes. Ahhoz, hogy Krisztussal közösségben legyünk, embertársunkkal is közösségben kell lennünk, a Megváltó születése óta eltelt 2000 év alatt mégis ember ember ellen támadt. És ennek csak úgy tudunk véget vetni, ha például az ökumenét sem barátkozásként, hanem egymás elfogadásaként értelmezzük – figyelmeztetett.

Imádkozzunk az emberségért, és mindazért, amit ez a főnév jelent. A becsületért, jóakaratért, udvariasságért, illedelmességért, hitelességért, erőért, tehetségért. Imádkozzunk, hogy emberek maradhassunk ebben az embertelen világban – fohászkodott Incze Zsolt György református esperes a Szent Benedek római katolikus templomban. Az emberiség elpusztulásának megakadályozása érdekében alá kell vetni magunkat Isten akaratának, és meg kell tanulnunk lemondani. Ki kell dobni életünk hajójának fedélzetéről a ránk veszélyforrást jelentő ballasztot, túlsúlyt, mindazt, ami lehúz, vagyis az önzést, gőgöt, önteltséget. És engedjük, hogy a helyüket betöltse, szétáramoljon bennünk a szeretet, a jóság és a szépség – fogalmazott Kovács István unitárius lelkipásztor a szemerjai református templomban.

Mi, keresztények, a történelem viharaiban különböző felekezetekre szakadtunk, de ugyanabból a gyökérből nőttünk ki, és ez most veszélybe került a kereszténység létével, valamint gyermekeink jövőjével együtt. Fejezzük hát be az egymásra mutogatást és a gyűlölködést – szólított fel Bancea Gábor református lelkipásztor a Szent József római katolikus templomban. Elidegenedtünk az Istentől, a családtól, egymástól, és megengedtük, hogy egy virtuális közösségbe tereljenek minket, ahol magunkra maradtunk, mert a szabadosság béklyói távol tartanak egymástól – mutatott rá Szabó Lajos római katolikus kanonok az unitárius templomban.

A két évtizedes hagyomány jegyében, Isten sepsiszentgyörgyi hajlékaiban az idei imatized alatt is gyűjtöttek az arra leginkább rászorulóknak. Az adakozás nyomán összegyűlt több mint húszezer lejes pénzösszeget két család árván maradt gyermekeinek megsegítésére fordítják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük