Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a 30. Quasimodo költőverseny díjait

Átadták a 30. Quasimodo költőverseny díjait Kultúra

Lapunk vezető szerkesztője, Dimény H. Árpád Egy költő a cirkuszban című alkotásával nyerte el a Quasimodo nemzetközi költőverseny különdíját, a Debrecen városa által felajánlott Térey-díjat. A költőverseny emlékdíját Halmai Tamás A túlélő című alkotásának ítélte oda a Szörényi László vezette héttagú zsűri. Az elmúlt hétvégén zajlott, fesztivállal egybekötött balatonfüredi rendezvény díjátadóján díszokleveleket is adtak át az alkotóknak.

Hirdetés
Hirdetés

Százharmincnyolc alkotótól, köztük külföldön élő szerzőktől, több mint kétszáz vers érkezett a harmincéves évfordulóját ünneplő Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre, írta a hirbalaton.hu. A megmérettetés legrangosabb elismerésének számító emlékdíj mellett különdíjban részesült még Marton Réka Zsófia az Anyagvizsgáló című versével. Az emlék-, valamint a különdíjas verseket olasz nyelvre is lefordítják. Mások mellett Faludy György, Határ Győző, Orbán Ottó, Czigány György, Gergely Ágnes, Gömöri György, Zalán Tibor, Szálinger Balázs, Marno János, Tóth Krisztina is kaptak díjat a költőverseny harminc éve alatt.

A jubileum apropóján az eseményre az eddigi összes, még élő Quasimodo nagydíjas költőt meghívták, írta a balatonfured.hu. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is megtartották a Tagore sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál az ünnepséget, ahol Federico Preziosi olasz költő idézte meg Quasimodo hermetikus költészetét.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992 óta évről évre megrendezett költőverseny a magyar irodalmi élet neves eseménye, amelyet az olasz kulturális élet is számon tart. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük